Μίνι-καρδιές καλλιεργούνται στο εργαστήριο για μελέτη

Χιλιάδες ανθρώπινες καρδιές-μινιατούρες καλλιεργήθηκαν από επιστήμονες στην Σκωτία, με ιστό που ταιριάζει στον ανθρώπινο μυ της καρδιάς και χτυπούν μαζί σε πιάτα εργαστηρίου κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Abertay χρησιμοποιούν τα μικροσκοπικά αυτά σφαιρικά καρδιακά κύτταρα για να δοκιμάσουν πιθανά φάρμακα για καρδιακές παθήσεις.

Η έρευνά τους παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Οι σφαίρες των καρδιακών κυττάρων δημιουργήθηκαν με βλαστικά κύτταρα και έχουν διάμετρο μόλις ενός χιλιοστού.

Καρδιακά κύτταρα με παλμό έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση της νόσου.

«Το μέγεθος δεν έχει σημασία»

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Nikolai Ζhelef τόνισε: «Είναι πραγματικά ανθρώπινα κύτταρα, που φυσιολογικά είναι τα ίδια όπως στις ανθρώπινες καρδιές και σ’ αυτή την περίπτωση το μέγεθος δεν έχει σημασία. Διερευνούμε διάφορες νόσους σ’ αυτές τις μίνι-καρδιές, κυρίως την καρδιακή υπερτροφία, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα. Δοκιμάζουμε διάφορα φάρμακα που εμποδίζουν αυτές τις μίνι-καρδιές να αναπτύξουν καρδιακή υπερτροφία».

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια ανίατη ασθένεια. Ο καρδιακός μυς γίνεται παχύτερος και πιο σκληρός, καθιστώντας πιο δύσκολο να αντλήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ξαφνικό σταμάτημα της καρδιάς.

Ο καθηγητής Ζhelev δήλωσε ότι οι καρδιές-μινιατούρες θα επιτρέψουν στους ερευνητές να ελέγξουν γρήγορα ένα ευρύ φάσμα χημικών ενώσεων και να δουν ποιες είναι οι πιθανές θεραπείες.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε τώρα, σε ένα πείραμα, με 1.000 ανθρώπινες μίνι-καρδιές και να δοκιμάσουμε μεγάλες ποσότητες χημικών ενώσεων, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε στα ζώα», είπε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν ήδη βρει ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερτροφίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει