Μολύνσεις των αυτιών: Ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά

Δεν είναι η ιδέα σας. Τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν πολύ συχνά από μολύνσεις του αυτιού. Στην πραγματικότητα, δύο στις τρεις φορές που τα παιδιά κρυολογούν, μπορεί το κρυολόγημα να προκαλέσει μόλυνση στα αυτιά τους.

Οι δύο κύριοι λόγοι είναι πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο και ότι τα αυτιά τους δεν στραγγίζουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα αυτιά των ενηλίκων.

Το «αυτί του κολυμβητή»

Μια λοίμωξη στο εξωτερικό αυτί συχνά αποκαλείται «το αυτί του κολυμβητή». Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το αυτί παραμένει υγρό για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια. Βέβαια, για το παιδί δεν είναι απαραίτητο να κολυμπά για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Αρκεί μια γρατζουνιά για να προκαλέσει προβλήματα. Προσέξτε εάν το αυτί του παιδιού σας πονάει όταν το αγγίζει ή έχει φαγούρα. Η απάντηση είναι συνήθως μόνο φαρμακευτικές σταγόνες και η διατήρηση του αυτιού στεγνού.

Η διάγνωση μιας μόλυνσης στο αυτί

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως το παιδί έχει μόλυνση στο αυτί είναι να το ελέγξει ένας γιατρός με ωτοσκόπιο. Αυτό είναι ουσιαστικά ένας μικρός φακός με ενσωματωμένο μεγεθυντικό φακό, ώστε να μπορεί ο γιατρός να κοιτάξει μέσα στο αυτί. Ενα υγιές τύμπανο έχει χρώμα ροζ-γκρι. Ενα μολυσμένο τύμπανο φαίνεται κόκκινο και πρησμένο.

Στο εσωτερικό του αυτιού

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με το λαιμό. Εξισώνει την πίεση του μέσου αυτιού με το περιβάλλον και επιτρέπει να περάσει ο αέρας στο αυτί, βοηθώντας το να μην απομονώνεται από την ατμόσφαιρα, αφού σε διαφορετική περίπτωση η διαφορά πίεσης θα μπορούσε να καταστρέψει το τύμπανο. Τα κρυολογήματα, η γρίπη και οι αλλεργίες μπορούν να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα και να την κάνουν να πρηστεί.

Υγρό στο αυτί

Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα μπλοκαριστεί, το υγρό συσσωρεύεται στο εσωτερικό μέσο αυτί του παιδιού σας. Αυτό είναι το τέλειο έδαφος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή ιών και βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να δει μέσα στο αυτί του παιδιού με ένα ωτοσκόπιο και μπορεί με ένα φύσημα του αέρα να κάνει το τύμπανο να δονείται. Αν το τύμπανο δεν δονείται όσο θα έπρεπε, υπάρχει πιθανότητα στο εσωτερικό να υπάρχει υγρό.

Οταν σπάει το τύμπανο…

Εάν συσσωρευτεί πάρα πολύ υγρό ή πίεση στο εσωτερικό μέσο αυτί το τύμπανο μπορεί πραγματικά να σκάσει. Αν αυτό συμβεί, μπορεί να δείτε κίτρινο, καφέ ή λευκό υγρό να βγαίνει από το αυτί. Αν και αυτό ακούγεται τρομακτικό, το τύμπανο θεραπεύεται συνήθως μέσα σε μία – δύο εβδομάδες. Αν δεν συμβαίνει συχνά, η ακοή του παιδιού σας θα είναι καλή. Τα καλά νέα είναι πως ο πόνος μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, επειδή η τρύπα επιτρέπει στην πίεση να φύγει.

ear_earcandlin

Συμπτώματα μόλυνσης αυτιών

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι της μόλυνσης είναι ένας οξύς πόνος στο αυτί. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα όταν είναι ξαπλωμένο και μπορεί να δυσκολεύεται με τον ύπνο. Αλλα προβλήματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι:

* Πρόβλημα ακοής

* Πυρετός

* Υγρό που στάζει από τα αυτιά

* Ζαλάδα

* Βουλωμένη μύτη

Συμπτώματα μόλυνσης των αυτιών στα μωρά

Τα μωρά ή τα πολύ μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να σας πουν τι τα πονάει, οι λοιμώξεις του αυτιού μπορούν να είναι εξαιρετικά ύπουλες. Πολλές φορές θα τα δείτε να τραβάνε τα αυτιά τους. Τα μικρά παιδιά, επίσης, θα είναι ανήσυχα, θα έχουν προβλήματα με τον ύπνο ή δεν θα τρώνε καλά. Τα μωρά μπορεί να σπρώξουν μακριά τους μπιμπερό, επειδή η πίεση στα αυτιά τους θα τούς προκαλεί πόνο, όταν προσπαθούν να καταπιούν το γάλα.

Φροντίδα για τις μολύνσεις αυτιών

Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη λοίμωξη, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε κι εσείς για την καταπολέμηση του πόνου του παιδιού σας. Η εφαρμογή μιας ζεστής πετσέτας στο εξωτερικό του αυτιού μπορεί λειτουργήσει καταπραϋντικά. Οι ωτικές σταγόνες μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό πριν τις χρησιμοποιήσετε. Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά, όπως η ιβουπροφένη και η ακεταμινοφαίνη, είναι επίσης μια επιλογή. Προσοχή: Mην δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά!

Αντιβιοτικά για τις μολύνσεις αυτιών

Οι μολύνσεις αυτιών συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας συστήσει να περιμένετε. Οσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια έχουν μάθει να αντεπιτίθενται κατά των κοινών φαρμάκων. Επίσης, ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται από έναν ιό και τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο κόντρα στα βακτήρια. Τα αντιβιοτικά, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ο γιατρός σας γνωρίζει καλύτερα πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

Οι επιπλοκές των λοιμώξεων του αυτιού

Αν οι λοιμώξεις του αυτιού του παιδιού επανέρχονται, τότε ενδέχεται να δημιουργήσουν μια ουλή στα αυτιά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, προβλήματα ομιλίας ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Αν έχει διάφορα απ’ αυτά τα συμπτώματα ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τα αυτιά του για κάθε ενδεχόμενο.

Σωλήνες αυτιού

Για τις λοιμώξεις του αυτιού που επιμένουν, οι γιατροί πολλές φορές εισάγουν μικρούς σωλήνες μέσα από τα τύμπανα. Οι σωλήνες αδειάζουν το υγρό από το μέσο αυτί και το εμποδίζουν να γυρίσει πάλι πίσω. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την πίεση, να απαλύνει τον πόνο και να ξεκαθαρίσει τα προβλήματα ακοής. Οι σωλήνες φεύγουν μετά από 8 έως 18 μήνες. Τις περισσότερες φορές πέφτουν από μόνοι τους.

Πιθανή αιτία; Αμυγδαλές

Μερικές φορές οι αμυγδαλές ενός παιδιού μπορεί να είναι τόσο πρησμένες που δημιουργούν πίεση στην ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει το μέσο αυτί με τον ρινοφάρυγγα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Αν αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε τις αμυγδαλές του παιδιού.

Η πρόληψη της μόλυνσης του αυτιού

Η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων του μέσου αυτιού είναι το κοινό κρυολόγημα. Η αποφυγή των ιών του κρυολογήματος κάνει πολύ καλό στα αυτιά. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τα μικρόβια, είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας πλένει τα χέρια του πολύ συχνά και πολύ καλά. Αλλοι τρόποι για την πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού είναι να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από το παθητικό κάπνισμα, να φροντίσετε να κάνει τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια. Πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι ο θηλασμός για διάστημα έξι μηνών θα «χτίσει» ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα στο παιδί σας.

Αλλεργίες και μολύνσεις αυτιών

Οπως και τα κρυολογήματα, έτσι και οι αλλεργίες μπορούν να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα και να συμβάλλουν στην λοίμωξη του μέσου αυτιού. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας μακριά απ’ ό,τι το ενοχλεί, φροντίστε να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει τις πιθανές αιτίες της αλλεργίας του. Αν το κάνει αυτό, θα σταματήσουν να το ταλαιπωρούν οι λοιμώξεις του αυτιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει