Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί σας;

Είναι τελικά αλήθεια πως από την ανάπτυξη ενός παιδιού στην εφηβεία μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο ψηλό θα είναι ως ενήλικας ή είναι κι αυτός ένας από τους συνηθισμένους μύθους;

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες που μπορεί να έχει ένας γονιός σχετικά με το ύψος του παιδιού του.

Τι επηρεάζει το πόσο ψηλός θα γίνει κάποιος;

Το τελικό ύψος του ενήλικα εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων: Tην πρόοδο και την ανάπτυξή του κατά την εφηβεία, το ύψος και την ανάπτυξη των γονιών του, την πρόωρη ή καθυστερημένη ανάπτυξη των μελών της οικογένειας, τυχόν χρόνιες ασθένειες και διατροφή.

Μπορεί κανείς να ξέρει πόσο ψηλός θα γίνει;

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το ύψος του παιδιού όταν θα γίνει ενήλικας είναι να επανεξετάσει το διάγραμμα ανάπτυξής του μαζί με τον παιδίατρο. Ο γιατρός παρακολουθεί το ύψος του σε κάθε εξέταση, σχεδιάζει το ύψος σε ένα διάγραμμα και ξέρει τι είναι τυπικά υγιές για αγόρια και κορίτσια. Τα υγιή παιδιά έχουν την τάση να ακολουθούν μια καμπύλη στο γράφημα που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τα γονίδιά τους.

Μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε το θέμα με λίγα μαθηματικά, αλλά για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να ξέρετε πόσο ψηλοί είναι οι γονείς. Ο τύπος που προβλέπει το τελικό ύψος παρεκκλίνει μέχρι 2-3 εκατοστά.

Για τα κορίτσια: [(ύψος πατέρα – 12 εκατοστά) + ύψος μητέρας] διά 2

Για τα αγόρια: [(ύψος μητέρας + 12 εκατοστά) + ύψος πατέρα] διά 2

Αν οι γονείς είναι ψηλοί ή κοντοί το παιδί γίνεται ακριβώς σαν κι αυτούς;

Μπορεί. Τα γονίδια που μπορεί να πάρει κανείς από τους γονείς, παίζουν μεγάλο ρόλο στο μοντέλο ανάπτυξης και το τελικό ύψος των ενηλίκων. Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Πότε ξεκινά η ανάπτυξη και πότε τελειώνει; Πόσο μπορεί να περιμένει κανείς πως θα ψηλώσει; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια;

Η εκτόξευση της ανάπτυξης διαρκεί συνήθως δύο χρόνια και αρχίζει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για τα κορίτσια και τα αγόρια. Για τα κορίτσια αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 9 έως 10. Η κορύφωση είναι συνήθως γύρω στα 11 με 12. Για τα αγόρια ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 11 και κορυφώνεται στα 13.

Κατά το διάστημα αυτό, τα αγόρια συνήθως παίρνουν 10 εκατοστά κάθε χρόνο. Τα κορίτσια παίρνουν περίπου 7,5 εκατοστά. Ο μέσος άνδρας είναι περίπου 12  εκατοστά ψηλότερος από τη μέση γυναίκα.

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια σταματούν να αναπτύσσονται στο τέλος της εφηβείας. Τότε οι «πλάκες ανάπτυξης», η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα οστά τους, σκληραίνουν.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί για να γίνει ψηλότερο; Κάποιες ασκήσεις για τη στάση του σώματος, κάποιες τροφές ή συμπληρώματα;

Ο καλύτερος τρόπος για να ψηλώσει κανείς είναι να ακολουθεί μια υγιή ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται τακτικά και να κοιμάται καλά.

Στην διάρκεια της ανάπτυξης τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζεται να τρέφονται καλά και αυτό μπορεί να γίνει μέσω τροφών και ποτών, χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα.

Η καλή στάση του σώματος είναι ένα συν, αλλά δεν είναι αυτή που θα κάνει ένα παιδί να ψηλώσει. Η σωστή στάση σώματος, πάντως, ακόμα και αν δεν το ψηλώσει, σίγουρα θα το κάνει να φαίνεται ψηλότερο.

Να είστε επιφυλακτικοί με οποιοδήποτε προϊόν ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει κάποιον να ψηλώσει. Υπάρχουν πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής που διατυμπανίζουν ότι διαθέτουν την «αυξητική ορμόνη» συχνά με «διεγερτικά», αλλά αυτά είναι απάτη. Δεν μπορεί κανείς να πάρει την αυξητική ορμόνη σαν χάπι. Τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε τόσο αυστηρές ρυθμίσεις, όπως ίσως να πιστεύετε, ως εκ τούτου πρέπει να είστε προσεκτικοί με όσα ισχυρίζονται.

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ενέσεις αυξητικής ορμόνης για ορισμένες συγκεκριμένες αιτίες. Αλλά η τακτική χρήση της αυξητικής ορμόνης οφείλει να αποθαρρύνεται. Μερικές πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τον διαβήτη και την ύπαρξη αυξημένου υγρού στον εγκέφαλο.

Τι γίνεται αν το παιδί είναι αισθητά ψηλότερο ή αισθητά κοντύτερο από τους συμμαθητές του και νοιώθει αμηχανία;

Αυτή η περίπτωση δεν είναι ασυνήθιστη. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Οπως φυσιολογικό είναι να αντιμετωπίζει το παιδί διάφορα «θέματα» με τους συμμαθητές του. Αλλά μπορείτε να του δώσετε να καταλάβει ότι θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο θέμα καλλιεργώντας την αυτοεκτίμησή του. Ο καλύτερος τρόπος για να το «οικοδομήσει» αυτό είναι να τονίσει τις δυνάμεις και τις ικανότητές του.

Βάλτε το να σκεφτεί σε τι είναι καλό και τι του αρέσει να κάνει. Αν έχει κάποια κλίση σε αθλήματα, χορό, τέχνη, ή στα μαθήματα, πρέπει να επικεντρωθεί σ’ αυτά. Θα το βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Εξάλλου, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει πως οι φυσικές ιδιότητες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Επειτα υπάρχουν διάφορα «τρικ» που μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, αν είναι μικροκαμωμένο, τα παπούτσια μπορούν να βοηθήσουν, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. ′Η ακόμα να φουντώσει τα μαλλιά του στην κορυφή τους, για να του χαρίζουν ύψος.

Ενα τεστ οστικής ηλικίας μέσω μιας ακτινογραφίας μπορεί να δείξει αν πρόκειται ένα παιδί να αναπτυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους φίλους του.

Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν το παιδί είναι δραματικά ψηλότερο ή κοντύτερο απ’ ό,τι τα μέλη της οικογένειάς του;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό αν το ύψος του παιδιού δεν ταιριάζει με αυτό των γονιών και των αδερφών του, αν είναι δηλαδή πολύ πιο κοντό ή πολύ πιο ψηλό απ’ αυτούς. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε έναν ειδικό ανάπτυξης, έναν παιδίατρο-ενδοκρινολόγο.

Ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του παιδιού σε ετήσιες επισκέψεις. Λιγότερα από πέντε εκατοστά ανάπτυξης το χρόνο, θεωρείται μη φυσιολογική ανάπτυξη.

Αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του παιδιού, μιλήστε με το γιατρό, γιατί αυτός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είστε σε καλό δρόμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει