Νέα δεδομένα για την θεραπεία οροθετικών παιδιών

Νέα έρευνα για τη σύγκριση θεραπειών για οροθετικά παιδιά αποκαλύπτει πως μια νέα θεραπεία με ακριβότερο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματική.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια και την Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, μαζί με συναδέλφους τους από το Κλινικό Κέντρο Baylor της Μποτσουάνα πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκριση των θεραπειών για οροθετικά παιδιά και βρήκαν πως η αρχική θεραπεία με εφαβιρένζη ήταν πιο αποτελεσματική από την νεβιραπίνη στην καταστολή του ιού σε παιδιά ηλικίας 3 έτως 16 ετών.

Ωστόσο, η λιγότερο αποτελεσματική νεβιραπίνη χρησιμοποιείται σήμερα πιο συχνά σε χώρες με υψηλή εξάπλωση του ιού HIV. Tα αποτελέσματα της μελέτης, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 800 παιδιά, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια οροθετικών παιδιών στον κόσμο, και πάνω από το 90% απ’ αυτά ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Επί του παρόντος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά, τόσο την εφαβιρένζη, όσο και την νεβιραπίνη για την πρώτης γραμμής παιδιατρική χρήση σε χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως η υπο-Σαχάρια Αφρική.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η Δρ Ελίζαμπεθ Λόουενταλ, του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, αναφέρει πως η συγκεκριμένη έρευνα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρότυπο της περίθαλψης στα μέρη του κόσμου, όπου ζουν τα περισσότερα παιδιά με λοίμωξη HIV.

«Επειδή το κόστος της νεβιραπίνης είναι μικρότερο από της εφαβιρένζης και είναι ευρέως διαθέσιμη σε παιδιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι σήμερα η πιο συχνή επιλογή για την αρχική θεραπεία σ’ αυτά τα παιδιά. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι η εφαβιρένζη παράγει καλύτερα αποτελέσματα», λέει η Δρ Λόουενταλ.

Ο Ρόμπερτ Γκρος, ανώτερος  συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής των Μολυσματικών Ασθενειών και της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια προσθέτει: «Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ λογικό να προσαρμόσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές στην παιδιατρική θεραπεία του ΗΙV. Ωστόσο, καθώς προχωρούμε προς την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών, περισσότερη δουλειά θα πρέπει να γίνει πάνω στην εφαβιρένζη, ώστε να αποτελέσει μια περισσότερο οικονομική, βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα παιδιά σε αντι-ρετροϊκή θεραπεία σε χώρες με περιορισμένους πόρους.

Οι προηγούμενες μελέτες που θεωρούν την εφαριβένζη ανώτερη της νεβιραπίνης έχουν οδηγήσει σε κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας σε ενήλικες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τις χώρες με περιορισμένους πόρους, συστήνοντας τη χρήση εφαβιρένζης αντί για νεβιραπίνη.

«Στα προγράμματα χαμηλών πόρων οι μη κυβερνητικές οργανώσεις συνήθως συνεργάζονται με τις χώρες χρησιμοποιώντας φάρμακα που σχετίζονται με τις ανάγκες τους και παράγονται από εταιρίες λόμπι σε χαμηλότερες τιμές για μαζικές αγορές. Μέσα από τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμα και τα φάρμακα που κάποτε ήταν ακριβά να γίνουν περισσότερο αποδοτικά σε χαμηλότερη τιμή», εξηγεί η Λόουενταλ.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι γιατροί στην κυβέρνηση της Μποτσουάνα μια χώρα που έχει προσφέρει υψηλής ποιότητας θεραπεία του ιού HIV στους πολίτες της και διευκολύνει με κάθε τρόπο την παραγωγή γνώσης, προκειμένου να βελτιωθούν οι θεραπευτικές επιλογές.

«Η Μποτσουάνα παρείχε εξαιρετική  υποστήριξη στις κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες και παράλληλα πρόσφερε μια πολύ προοδευτική γνώση και προθυμία για να ενημερωθεί ο κόσμος. Για μια τόσο μικρή χώρα, το ποσό που διαθέτει για έρευνα για τον ιό HIV και τη φυματίωση είναι πραγματικά τεράστιο και έχει ωφελήσει όχι μόνο τη δημόσια υγεία των πολιτών της, αλλά και τη δημόσια υγεία όλου του κόσμου», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει