Νέα μέθοδος αποκατάστασης μαστού με λιγότερα παυσίπονα

Μια νέα προσέγγιση για την χειρουργική αποκατάσταση του μαστού με στόχο να βοηθήσει τα σώματα των ασθενών να επανέλθουν στο φυσιολογικό ακόμα πιο γρήγορα, προβλέπει τη μείωση στο μισό των οπιοειδών παυσίπονων.

Η ασθενής μένει έτσι και λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ τρώει και περπατάει πιο γρήγορα μετά την επέμβαση.

Η μέθοδος αυτή, περιλαμβάνει νέες τεχνικές ελέγχου του πόνου, προληπτική θεραπεία καταπολέμησης της ναυτίας και είναι τόσο αποτελεσματική που χρησιμοποιείται ήδη σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στη Mayo Clinic.

Μάλιστα, τα ευρήματα θα παρουσιαστούν επίσημα στο Ετήσιο Συνέδριο του Συμβουλίου Ερευνας Πλαστικής Χειρουργικής στις 7-9 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Η χειρουργική αποκατάσταση του μαστού είναι συνηθισμένη μετά από αφαίρεση ιστού του μαστού, που γίνεται προληπτικά ή για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Κατά την αποκατάσταση του πτερυγίου του μαστού ο γιατρός μεταφέρει ένα τμήμα του ιστού από ένα μέρος του σώματος στο στήθος. Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ιατρική, η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί περίπου 4 με 5 ημέρες μετά την προαναφερθείσα διαδικασία.

Με τη νέα προσέγγιση, οι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο μόλις τρεις ημέρες, λένε οι ερευνητές.

Η χρήση οπιοειδών παυσίπονων από τις ασθενείς στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση μειώθηκε επίσης με τη νέα μέθοδο και οι ασθενείς ανέφεραν λιγότερο πόνο τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση από εκείνες που χειρουργήθηκαν με την παραδοσιακή προσέγγιση. Υπολογίζεται σε στοματικά ισοδύναμα μορφίνης, πως η χρήση των οπιοειδών ήταν κατά μέσο όρο 142,3 χιλιοστόγραμμα τις 3 πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο, έναντι 321,3 χιλιοστόγραμμων κατά την ίδια περίοδο με την παραδοσιακή φροντίδα.

«Οι ασθενείς είδαν θετικά τις αλλαγές. Νομίζω ότι ελαχιστοποίησαν την ανησυχία και το άγχος που είχαν προεγχειρητικά και μπήκαν στο χειρουργείο με καλύτερη νοοτροπία. Η πλειοψηφία δεν βρήκε την επέμβαση τόσο οδυνηρή όσο πίστευε ότι θα είναι πριν γίνει η επέμβαση», λέει ο δρ Michel Saint-Cyr, κύριος συγγραφέας της μελέτης, πλαστικός χειρουργός στην Διαγνωστική Κλινική Μαστού της Μayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Η μελέτη περιελάμβανε 48 ασθενείς: 17 χειρουργήθηκαν με την κλασική μέθοδο και 31 με τη νέα προσέγγιση.

Ο δρ Saint-Cyrκ, οι αναισθησιολόγοι, οι φαρμακοποιοί και το νοσηλευτικό προσωπικό συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τη νέα μέθοδο που περιελάμβανε: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, χρήση μπουπιβακαΐνης στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης, αποφυγή μετεγχειρητικών οπιοειδών, προληπτική θεραπεία για τη ναυτία, επανέναρξη φαγητού και περπάτημα αμέσως μετά την επέμβαση και αποφυγή της ρουτίνας της εντατικής θεραπείας σε μονάδα παρακολούθησης.

Εκτός από την έξοδο από το νοσοκομείο νωρίτερα, πολλές ασθενείς ήταν σε θέση να επαναλάβουν την οδήγηση και να εργαστούν πιο γρήγορα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο φροντίδας, ενώ πολλές πήγαν στο σπίτι τους με μόνο τους παυσίπονο την ακεταμινοφαίνη που δεν είναι οπιοειδής ουσία.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη και μελέτη εξοικονόμησης κόστους για τη νέα μέθοδο, ενώ «τρέχουν» από την Mayo Clinic και άλλες παρόμοιες μελέτες με μείωση των οπιοειδών ουσιών, σε γυναικολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις του παχέος εντέρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει