Εξωσωματική: Νέα μέθοδος διπλασιάζει το ποσοστό επιτυχίας

Η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα των γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να διπλασιάσει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Η νέα μέθοδος ελέγχου για την ανίχνευση υγιών εμβρύων θα μπορούσε να αυξήσει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 60% ή ακόμα και περισσότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι δοκιμές της νέας αυτής διαδικασίας που έγιναν στην Κίνα, προσφέρουν ελπίδα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Cell.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την συνένωση των ωαρίων της γυναίκας με το σπέρμα του άνδρα μέσα στο εργαστήριο και στη συνέχεια τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης  μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες διαδικασίες ελέγχου από κλινικές γονιμότητας για να επιλεχθούν τα πιο υγιή έμβρυα για την εμφύτευση.

Οι προσεγγίσεις αυτές, περιλαμβάνουν συχνά την αφαίρεση κυττάρων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ώστε να μην πάρει να πάρει τυχόν γενετικά προβλήματα.

Η νέα μέθοδος μελετήθηκε σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια, από δότριες ωαρίων (εθελόντριες) και βασίστηκε στην αφαίρεση των υπολειμμάτων θραυσμάτων των κυττάρων που είναι γνωστά ως πολικά σωμάτια από το ξεκίνημα της ανάπτυξης του εμβρύου και την πλήρη ανάλυση του γενετικού κώδικά τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jie Qiao του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, τόνισε: «Θεωρητικά, αυτό λειτουργεί τέλεια και θα είμαστε σε θέση να διπλασιάσουμε το ποσοστό επιτυχίας μιας εξωσωματικής από 30% έως 60% ή ακόμη περισσότερο».

Η τεχνική αυτή επιτρέπει στο DNA από τη μητέρα που συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο να ελεγχθεί για γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία της εξωσωματικής, σε αποβολή ή γενετικά προβλήματα στο παιδί.

Θα είναι πιο χρήσιμο σε γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα μπορούσε να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει μέχρι και το 15% των ζευγαριών σε όλο τον κόσμο και πολλά απ’ αυτά στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει