Νέα θεραπεία βάζει τέλος στην αλλεργία στα φιστίκια

Μια πειραματική θεραπεία βοήθησε το 80% των παιδιών που έχουν αλλεργία στα φιστίκια να φάνε με ασφάλεια μία χούφτα από τους ξηρούς καρπούς που έπρεπε προηγουμένως να αποφεύγουν υποχρεωτικά.

Οι αλλεργίες των φιστικιών βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζουν 1 στα 50 παιδιά σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι συνέπειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, καθώς τα φιστίκια είναι η πιο συχνή αιτία θανατηφόρας αντίδρασης της τροφικής αλλεργίας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγει κάποιος αυτή την αντίδραση, παρά μόνο αν σταματήσει να τρώει φιστίκια. Ενέσεις που χρησιμοποιούνται για περιβαλλοντικές αιτίες, όπως η γύρη, είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το είδος αλλεργίας.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Κέμπριτζ, ξεκίνησαν δίνοντας σε 99 παιδιά ηλικίας 7 έως 16 ετών με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια μία μικροσκοπική δόση 2 χιλιοστόγραμμων ενός ειδικού αλεύρου, που το αναμείγνυαν στην τροφή τους. Οι δόσεις αυτές που αρχικά αντιστοιχούσαν στο 1/70ό του φιστικιού, αυξάνονταν σταδιακά, ενώ παράλληλα τα παιδιά ήταν υπό παρακολούθηση για τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες (η πιο συχνή ήταν φαγούρα στο στόμα, πόνοι στο στομάχι και ναυτία).

Μετά από έξι μήνες θεραπείας, περισσότερο από το 80% των παιδιών, μπορούν πια να τρώνε με ασφάλεια πέντε φιστίκια

«Η ποσότητα φαίνεται μικρή, όμως αποτελεί μια τεράστια διαφορά στη ζωή τους. Πριν από τη μελέτη δεν θα μπορούσαν να αντέξουν ούτε ένα μικροσκοπικό κομμάτι φιστίκι και οι γονείς τους ζούσαν καθημερινά με την αγωνία του διαβάσματος των ετικετών των τροφίμων», λέει ο δρ Andrew Clark του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η πρόθεση της συγκεκριμένης θεραπείας δεν είναι να βοηθήσει τα παιδιά να τρώνε μεγάλες ποσότητες φιστικιών, αλλά να αποτρέψει μια απειλητική για τη ζωή τους αντίδραση σε περίπτωση που φάνε κατά λάθος κάποιες μικρές ποσότητες.

Ο Clark είπε πως η θεραπεία λειτουργεί με επανακατάρτιση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, ώστε να μπορούν σταδιακά να δημιουργήσουν μια ανοχή στα φιστίκια. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να προσφέρουν τη θεραπεία σύντομα σε μια κλινική ειδική για την αλλεργία στα φιστίκια, ενώ θα προχωρήσουν και σε μεγαλύτερες μελέτες.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι κάτι που οι γονείς δεν θα πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους στο σπίτι στα παιδιά τους.

Η μελέτη χαρακτηρίστηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν «εξαιρετικά ελπιδοφόρα», καθώς μάλιστα μια προηγούμενη προσέγγιση από άλλους ερευνητές για την αλλεργία στο γάλα είχε αποτύχει.

Σε αντίθεση με άλλες παιδικές αλλεργίες τροφίμων, τα παιδιά σπάνια ξεπερνούν μια αλλεργία σε ξηρούς καρπούς. Μάλιστα στην Αμερική, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του προβλήματος και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να σερβίρουν συσκευασμένους ξηρούς καρπούς, ενώ έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να απαγορευτεί και το φυστικοβούτυρο από τα σχολεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει