Νέα τομογραφία προσδιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ενας νέος τρόπος απεικόνισης της καρδιάς μπορεί να εντοπίσει όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η νέα τομογραφία μπορεί να αναγνωρίσει τις επικίνδυνες πλάκες που έχουν εναποτεθεί στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Εάν μια λιπαρή πλάκα διαρραγεί μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος.

Οι ερευνητές του Εδιμβούργου δήλωσαν πως είναι ένα συναρπαστικό ξεκίνημα, καθώς πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο που προβλέπει την καρδιακή προσβολή και πρόκειται να κάνει μια «τεράστια διαφορά» για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ραδιενεργό ανιχνευτή που μπορεί να αναζητήσει τις ενεργές και επικίνδυνες πλάκες. Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με εικόνες υψηλής ανάλυσης από τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια λεπτομερής εικόνα της καρδιάς, όπου επισημαίνονται οι ζώνες κινδύνου ξεκάθαρα. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση όγκων σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι πρώτες δοκιμές της νέας τεχνικής για την ανίχνευση σημείων κινδύνου της καρδιάς πραγματοποιήθηκαν σε 40 ασθενείς που είχαν υποστεί πρόσφατα καρδιακή προσβολή.

Η τομογραφία έδειξε την πλάκα που προκάλεσε την καρδιακή προσβολή σε 37 από τους ασθενείς όπως αναφέρθηκε στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Είναι η πρώτη φορά που μια τομογραφία είναι σε θέση να προσδιορίσει τις ζώνες κινδύνου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί αν ο εντοπισμός των επικίνδυνων ζωνών πριν και όχι μετά από την καρδιακή προσβολή, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές.

«Υποψιάζομαι ότι δεν θα προκαλούσαν καρδιακή προσβολή όλες οι πλάκες που ανιχνεύθηκαν, αλλά θα μπορούσε η νέα τεχνική να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που χρειάζονται επιθετική θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα φάρμακα όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη, καθώς και η δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής ή ακόμα και η εισαγωγή stent (μπαλονάκι) στις αρτηρίες τους για να παραμείνουν ανοικτές», τόνισε ο Δρ Marc Dweck, καρδιολόγος που έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Τεράστια διαφορά»

Οι ερευνητές θα εξετάσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, για να δουν αν η τομογραφία μπορεί να σώσει ζωές, τονίζοντας πως αν αυτή η τεχνική ή κάποια παρόμοια αποδειχθεί επιτυχής θα κάνει μια «τεράστια διαφορά».

«Τα εμφράγματα είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον δυτικό κόσμο και δεν υπάρχει προειδοποίηση. Η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν κάποια καρδιακή πάθηση, είναι όταν θα υποστούν καρδιακή προσβολή. Αν μπορούμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πλάκες, τότε θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις καρδιακές προσβολές και να γλιτώσουμε τους ανθρώπους από τον θάνατο», αναφέρει ο Dweck.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος δηλώνει: «Το να είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τις επικίνδυνες λιπαρές πλάκες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, είναι κάτι που οι συμβατικές εξετάσεις καρδιάς δεν μπορούν να κάνουν. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η τομογραφία μπορεί να δώσει μια απάντηση για τους ασθενείς – ωρολογιακή βόμβα, εντοπίζοντας τον κίνδυνο της έκρηξης, δηλαδή την καρδιακή προσβολή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει