Νέο αίμα «επαναφόρτισε» γηραιό εγκέφαλο σε ποντίκια

Αίμα από τον εγκέφαλο νεαρού ποντικού κατάφερε να ενισχύσει τη μνήμη και τους μύες ενός ηλικιωμένου ποντικού και οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό δείχνει ότι κάποιες διαδικασίες γήρανσης είναι αναστρέψιμες.

Αυτό τουλάχιστον συνέβη στα ποντίκια και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχεδιάζουν τώρα δοκιμές σε ανθρώπους με την ελπίδα ότι μπορούν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για την άνοια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, ποντίκια ηλικίας 18 μηνών πήραν μέσω μετάγγισης τμήμα αίματος (πλάσμα) ποντικών ηλικίας τριών μηνών.

Τα ποντίκια που τούς έγινε η συγκεκριμένη ένεση είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης απ’ ό,τι τα ποντίκια της ίδιας ηλικίας που δεν τούς είχε δοθεί πλάσμα αίματος.

«Υπάρχουν παράγοντες που είναι παρόντες στο αίμα των νεαρών ποντικών που μπορούν να επαναφορτίσουν τον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ποντικού, έτσι ώστε να λειτουργεί περισσότερο σα να είναι νεαρότερης ηλικίας. Δουλεύουμε εντατικά για να μάθουμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι παράγοντες και από ποιο ακριβώς σημείο των ιστών προέρχονται», αναφέρει ο δρ Tony Wyss-Coray από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Είπε πως δεν είναι γνωστό αν ισχύει το ίδιο στους ανθρώπους, αλλά έχει ήδη προγραμματιστεί μια κλινική δοκιμή.

Περισσότερο ενδελεχείς έλεγχοι έδειξαν πως το νέο αίμα ενεργεί στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση και τον προσανατολισμό.

«Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τα τρωκτικά, που τη χρησιμοποιούν για να βρουν το δρόμο για το λαγούμι τους, αλλά και για τους ανθρώπους. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τους χωρικούς χάρτες, όταν για παράδειγμα παρκάρετε κάπου το αυτοκίνητό σας έχοντας πάει για ψώνια για να θυμάστε πού ακριβώς είναι».

Ο δρ Wyss-Coray παραδέχεται ότι τα πειράματα μπορεί να φέρνουν στο νου εικόνες του Δράκουλα, ακόμη και του Φρανκενστάιν.

«Οι ποντικοί δεν πίνουν το αίμα, τούς γίνεται μετάγγιση. Αλλά σοβαρά τώρα, αν είναι να δοκιμαστεί στους ανθρώπους θα πρέπει να γίνει με μετάγγιση κι αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο σπίτι», τονίζει.

Ο Wyss-Coray και η ομάδα του επιδιώκουν να πάρουν ομοσπονδιακή κυβερνητική άδεια για να κάνουν ένα πείραμα με μεταγγίσεις αίματος σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Στο μεταξύ, τώρα προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς είναι αυτό που υπάρχει στο αίμα των νεαρών ποντικών και έφερε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στους μεγαλύτερους ποντικούς.

Τα ποντίκια δεν μεταγγίστηκαν απλώς με νέο αίμα. Συνδέθηκαν χειρουργικά για δύο μήνες, ποντικοί ηλικίας έως 15 μηνών με ποντικούς ηλικίας πέντε εβδομάδων (αυτό το είδος ποντικών ζει συνήθως λίγο πάνω από 2 χρόνια). Τα νεαρά ποντίκια δεν φάνηκαν να υποφέρουν από την ανταλλαγή του αίματος με τα μεγαλύτερα ποντίκια. Αλλά όταν συνδέθηκαν τα νεαρά ποντίκια με ποντίκια ηλικίας 21 μηνών, τότε η παραγωγή των εγκεφαλικών τους κυττάρων επιβραδύνθηκε.

Στο μεταξύ, δύο άλλες μελέτες από ξεχωριστή ομάδα έριξαν περισσότερο φως στο πώς το νέο αίμα μπορεί να ωφελήσει κάποιον μεγαλύτερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ποντικούς.

Μια ουσία στο αίμα των ποντικών που είχε προηγουμένως δείξει πως έχει αντιγηραντική δράση στον μυ της καρδιάς, ενίσχυσε επίσης τα κύτταρα του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι ο παράγοντας του αίματος ενθάρρυνε την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων σε ηλικιωμένα ποντίκια και παράλληλα αποκατέστησε την αίσθηση της όσφρησης. Η ίδια χημική ουσία ενίσχυσε επίσης την μυϊκή δύναμη στους ηλικιωμένους ποντικούς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει