Νέο ενδοκολπικό δαχτυλίδι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη του HIV

Λένε συχνά πως η επιδημία HIV/AIDS έχει γυναικείο πρόσωπο. Το ποσοστό των γυναικών που έχει μολυνθεί με τον ιό ολοένα και αυξάνεται την τελευταία δεκαετία.

Στην υποσαχάρια Αφρική, οι γυναίκες αποτελούν το 60% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο. Παρόλο που υπάρχουν προληπτικά φάρμακα, συχνά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, ιδίως υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτιστικών εμποδίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ενα νέο ενδοκολπικό δαχτυλίδι γεμάτο με αντι-ρετροϊικό φάρμακο, θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά. Αναπτύχθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Patrick Kiser, με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του Northwestern University στο Σικάγο.

Το δαχτυλίδι είναι εύχρηστο, μακράς διάρκειας και πρόσφατα απέδειξε πως προσφέρει προστασία στα πρωτεύοντα θηλαστικά από τον ιό ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SHIV). Η συσκευή θα δοκιμαστεί σύντομα σε ανθρώπους.

«Μετά από 10 χρόνια εργασίας, έχουμε δημιουργήσει έναν ενδοκολπικό δακτύλιο που μπορεί να αποτρέψει πολλές εκθέσεις στον HIV για μεγάλο χρονικό διάστημα, με σταθερά επίπεδα πρόληψης σε ολόκληρο τον έμμηνο κύκλο», τόνισε ο Kiser αναφερόμενος στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον ιό HIV, αλλά οι υπάρχουσες μέθοδοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά και απαιτούν υψηλές δόσεις, ενώ το κολπικό τζελ που πρέπει να εφαρμόζεται πριν από κάθε σεξουαλική πράξη είναι άβολο και οι γυναίκες δεν το χρησιμοποιούν πολύ.

endo-ring
Εισαγωγή του δακτυλίου στον κόλπο

Το νέο δακτυλίδι, γνωστό ως ΤDF-IVR εισάγεται εύκολα στον κόλπο και μπορεί να παραμείνει στη θέση του για 30 μέρες. Και επειδή τοποθετείται ακριβώς στο χώρο μετάδοσης, χρησιμοποιεί μικρότερη δόση από τα χάπια.

Η συσκευή περιέχει σκόνη τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντι-ρετροϊικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα από 3,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που είναι μολυσμένα από τον ιό HIV, αλλά δεν είχε μελετηθεί για τοπική χρήση. Η δύναμη του δακτυλίου πηγάζει από την μοναδική κατασκευή του: Το ελαστομερές του διογκώνεται με την παρουσία ρευστού, παρέχοντας έως και 1.000 φορές περισσότερο φάρμακο απ’ ό,τι τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα ενδοκολπικά δαχτυλίδια, όπως το NuvaRing που είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο και ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η επικείμενη κλινική δοκιμή που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Ιατρικό Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, θα αξιολογήσει την ασφάλεια του δαχτυλιδιού και θα μετρήσει πόσο φάρμακο απελευθερώνεται αλλά και ποιες είναι οι ιδιότητες του δαχτυλιδιού μετά τη χρήση.

Στο δαχτυλίδι μπορούν να εισαχθούν και άλλα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά, ή φάρμακα για την πρόληψη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, κάτι που θα μπορούσε σύμφωνα με τον Kiser να αυξήσει τα ποσοστά των γυναικών που θα το χρησιμοποιήσουν.

«Η ευελιξία του συγκεκριμένου συστήματος που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά φάρμακα, αλλά και να αλλάξει τα ποσοστά αποδέσμευσης φαρμάκου είναι εξαιρετική και θα μπορούσε να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, επισημαίνει ο Κiser.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει