Νέο ρομποτικό πόδι πιο κοντά στο αληθινό

Ταχεία πρόοδο στις προσπάθειες για δημιουργία καλύτερων ρομποτικών ποδιών που θα ανιχνεύουν τα σήματα των νεύρων και το πώς θέλουν οι χρήστες να μετακινηθούν, αναφέρει νέα μελέτη.

Το περασμένο φθινόπωρο ένα τέτοιο «έξυπνο σκέλος» βοήθησε έναν 31χρονο, τον Zac Vawter, να ανεβεί 103 ορόφους στον Willis Tower του Σικάγο.

Ο Vawter που έχασε το δεξί του πόδι σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, δοκίμασε το βιονικό αυτό πόδι που είναι πια αντικείμενο της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο Vawter μπορεί πια να πραγματοποιεί πολλές από τις συνήθεις δραστηριότητές του, όπως να περπατήσει πάνω – κάτω στις σκάλες. Μπορεί ακόμα και να προσδιορίσει πώς θέλει να κινηθεί με τη σκέψη του στην συγκεκριμένη κίνηση», τόνισε ο Levi Hargrove, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το προσθετικό αυτό μέλος που ελέγχεται από το μυαλό, εξελίσσεται προς το παρόν και δεν είναι έτοιμο για να περάσει στην παραγωγή, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μπορεί να κοστίσει και αν θα είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ακρωτηριασμένους, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ζήτηση, ωστόσο, υπάρχει, σύμφωνα με τον Hargrove.

leg-robot
Ο Zac Vawter στον Willis Tower στο Σικάγο

Τα σύγχρονα προσθετικά πόδια έχουν πολυάριθμους περιορισμούς. Ορισμένα είναι απλές συσκευές που επιτρέπουν το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος, αλλά δεν έχουν καμία ώθηση ενέργειας για να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν κάτι περισσότερο σύνθετο. Τα τεχνητά πόδια, επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στις σκάλες ή σε πλαγιές.

«Μερικοί άνθρωποι που έχουν χάσει ένα πόδι, όπως ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη, μπορεί απλά να θέλουν να περπατήσουν γύρω από το σπίτι τους και να κοινωνικοποιηθούν ξανά. Αλλά κάποιοι άλλοι, όπως οι επιζώντες ατυχημάτων που έχουν χάσει τα άκρα τους, μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας», λέει ο Δρ Howard Gilmer, γιατρός στο Eθνικό Νοσοκομείο Αποκατάστασης MedStar στην Ουάσινγκτον, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξετάζουν ένα είδος τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να δώσει περισσότερο έλεγχο στους ακρωτηριασμένους που θέλουν πιο πολλή ενέργεια στα προσθετικά μέλη τους.

Η τεχνολογία ανιχνεύει τα λεγόμενα «ηλεκτρομυογραφικά» σήματα στους μύες του μηρού που είναι αυτοί οι μύες που «λένε» συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού, τι πρέπει να κάνει. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να στέλνει σήματα στο πόδι, ακόμα κι αν αυτό δεν υπάρχει πια, όπως αναφέρει ο Hargrove.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η τεχνολογία παίρνει τα σήματα και κινεί το ρομποτικό πόδι με τον τρόπο που θέλει ο χρήστης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης.

Το έργο του Hargrove επιχορηγήθηκε με 8 εκ. δολάρια από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 1.200 Αμερικανούς έχουν χάσει τα άκρα τους στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το προσθετικό αυτό άκρο. Είναι σίγουρα πρόκληση να σχεδιαστεί ένα βιονικό πόδι που θα παίρνει τα κατάλληλα σήματα και παράλληλα θα είναι άνετο να το φορέσει ο ακρωτηριασμένος. Θα πρέπει, όμως, να γίνει πιο αξιόπιστο, πιο «ήσυχο», μικρότερο και ελαφρύτερο για να βγει στην παραγωγή και να χρησιμοποιηθεί από μεγαλύτερο αριθμό ακρωτηριασμένων.

Το βάρος είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης η αντίδραση του ρομποτικού ποδιού στην υγρασία από τον ιδρώτα. Οι κατασκευαστές θα πρέπει ακόμα να βρουν τρόπο για την τροφοδοσία της συσκευής χωρίς να χρειάζεται πολύ μεγάλη επαναφόρτιση, ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο θέμα της ανατομίας.

Τέλος, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ζήτημα: Πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αφού ως γνωστόν τα προσθετικά μέλη στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, έτσι ώστε να γίνει προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει