Νέος τρόπος στόχευσης κυττάρων που αντιδρούν στη χημειοθεραπεία

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αναγκάζονται να τη σταματήσουν επειδή τα καρκινικά τους κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα της συγκεκριμένης θεραπείας.

Ομως, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο να στοχεύσουν αυτά τα ανθεκτικά στα φάρμακα καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας τα πιο δεκτικά στην θεραπεία που θα τα εξουδετερώσει.

Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Reports.

Για να φτάσουν στην ανακάλυψή τους οι ερευνητές μελέτησαν πρώτα τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τη μίτωση, τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αντιγράφουν και διαιρούνται. Οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτή τη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση ή «ελεγχόμενο θάνατο κυττάρου», όπως ονομάζεται.

«Η αποτυχία των κυττάρων, να ολοκληρώσουν σωστά τη μίτωση, μπορεί να είναι η αρχή του καρκίνου. Θέλαμε να κατανοήσουμε πώς αυτή η αποτυχία -καθυστέρηση της κυτταρικής διαίρεσης- ενεργοποιεί την απόπτωση και γιατί ορισμένα καρκινικά κύτταρα είναι σε θέση να αποφύγουν αυτόν τον θάνατο», αναφέρει ο δρ Andrew Gilmore, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα διερεύνησε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, μερικά από τα οποία ήταν ευαίσθητα στην πακλιταξέλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς και μερικά που ήταν ανθεκτικά στο συγκεκριμένο φάρμακο. Το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στοχεύοντάς τα την στιγμή που διαιρούνται. Αλλά ο δρ Gilmore υποστηρίζει πως υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης για το πώς αυτά τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Από την έρευνά της η ομάδα ανακάλυψε μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την απόπτωση, την πρωτεΐνη Bid. Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιείται επιλεκτικά από τη φωσφορυλίωση (χημική διαδικασία κατά την οποία μία ή περισσότερες φωσφορικές ομάδες προστίθενται σ’ ένα μόριο), ακριβώς τη στιγμή που τα κύτταρα εισέρχονται στην τελική φάση της μίτωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ανθεκτικά στα φάρμακα καρκινικά κύτταρα εξακολουθούσαν να ενεργοποιούν την πρωτεΐνη Bid, αλλά ήταν σε θέση να αποφύγουν τη μίτωση προτού η Bid ενεργοποιήσει την απόπτωση, κάτι που σημαίνει πως τα καρκινικά κύτταρα ήταν σε θέση να αποφύγουν τον θάνατο.

Ωστόσο, η ομάδα ανακάλυψε ότι με τη θεραπεία αυτών των καρκινικών κυττάρων με ένα φάρμακο που ονομάζεται ΑΒΤ-737 -μία νέα κατηγορία ενώσεων που στοχεύει στους ρυθμιστές της απόπτωσης- ήταν σε θέση να τα καταστήσει ευαίσθητα στην πακλιταξέλη.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στην πακλιταξέλη, καθίστανται υπερευαίσθητα στην απόπτωση κατά τη διάρκεια της μίτωσης. Θα μπορούσαμε, επομένως, να ευαισθητοποιήσουμε αυτά τα κύτταρα με αντι-μιτωτικά φάρμακα, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό με ενώσεις όπως η ΑΒΤ-737. Ενας αριθμός αυτών των φαρμάκων που στοχεύουν στους ρυθμιστές της απόπτωσης όπως η Βid, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών και υπάρχει έτσι πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον», τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο δρ Gilmore.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να μελετήσει μια σειρά από διαφορετικούς τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων του μαστού, για να καθορίσει περαιτέρω αν στοχεύοντας ειδικά στην απόπτωση μπορεί να αυξηθεί η απόκριση στα αντι-μιτωτικά φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει