Η νευρική ανορεξία συνδέεται με το μέγεθος του εγκεφάλου

Οι έφηβοι που πάσχουν από νευρική ανορεξία έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο απ’ ό,τι έχουν οι έφηβοι που δεν παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οποίοι εξέτασαν μια ομάδα εφήβων με νευρική ανορεξία και μια ομάδα χωρίς αυτή την διαταραχή. Στη διάρκεια της μελέτης διαπίστωσαν πως τα κορίτσια με νευρική ανορεξία είχαν μεγαλύτερη νησίδα, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι ενεργό όταν δοκιμάζουμε τροφές, καθώς και μεγαλύτερο κογχομετωπιαίο φλοιό, την περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της αίσθησης του κορεσμού και μάς ειδοποιεί πότε πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε.

O Guido Frank, βοηθός καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος μπορεί να είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι με ανορεξία είναι σε θέση να λιμοκτονούν. Παρόμοια αποτελέσματα σε παιδιά με νευρική ανορεξία και σε ενήλικες που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το μέγεθος της νησίδας και του κογχομετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου να προδιαθέτουν ένα άτομο να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές.

«Παρόλο που οι διατροφικές διαταραχές συχνά προκαλούνται από το περιβάλλον, υπάρχουν πιθανότατα βιολογικοί μηχανισμοί που πρέπει να ενωθούν, ώστε ένα άτομο να αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή, όπως είναι η νευρική ανορεξία», λέει ο Frank.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν στην ομάδα μελέτης 19 κορίτσια στην εφηβεία που είχαν νευρική ανορεξία και άλλα 22 στην ομάδα ελέγχου που δεν είχαν την ασθένεια και χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να μελετήσουν τον όγκο του εγκεφάλου τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία παρουσίαζαν μεγαλύτερο αριστερό κογχομετωπιαίο φλοιό και δεξιά νησίδα απ’ ό,τι η ομάδα ελέγχου. Σε άτομα με νευρική ανορεξία ο όγκος της φαιάς ουσίας του κογχομετωπιαίου φλοιού σχετίζεται αρνητικά με τις γλυκές γεύσεις. Επιπρόσθετα, στη σύγκριση της ομάδας μελέτης των ενήλικων με νευρική ανορεξία και της υγιούς ομάδας ελέγχου, οι ανορεξικοί ενήλικες παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερο όγκο του κογχομετωπιαίου φλοιού και της νησίδας του εγκεφάλου, όπως ακριβώς και οι έφηβοι.

Ο έσω κογχομετωπιαίος φλοιός έχει συνδεθεί με τη σηματοδότηση του αισθήματος κορεσμού σε έναν ορισμένο τύπο τροφών. Η μελέτη δείχνει πως ο μεγαλύτερος όγκος σ’ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ένα γνώρισμα διατροφικής διαταραχής που κάνει τα άτομα αυτά να σταματούν να τρώνε πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωποι.

Η δεξιά νησίδα του εγκεφάλου είναι μια περιοχή που επεξεργάζεται τη γεύση, ενώ παράλληλα ενσωματώνει την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας, επομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στην αίσθηση που αποκομίζουμε ότι έχουμε πολύ λίπος στο σώμα μας ακόμα κι αν στην πραγματικότητα είμαστε λιποβαρείς.

Η μελέτη αυτή είναι συμπληρωματική μιας άλλης, σύμφωνα με την οποία ενήλικες με ανορεξία που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια αυτή, είχαν επίσης διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου τους σε σχέση με τους ενήλικες που δεν είχαν ποτέ νευρική ανορεξία και είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry το 2013. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει