Ο αυτισμός ξεκινά από τη μήτρα της μητέρας

Νέα στοιχεία που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες δείχνουν πως ο αυτισμός ενός παιδιού ξεκινά πριν από τη γέννα και πιο συγκεκριμένα από την εποχή που ακόμα το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του.

Οι αποσπασματικές αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο πολύ πριν από τη γέννηση του παιδιού μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, όπως δείχνει η έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, δημιουργεί ελπίδες ότι η καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των παιδιών με αυτισμό.

Ενισχύει την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, όπως αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν μεταθανάτια τον εγκεφαλικό ιστό 22 παιδιών με και χωρίς αυτισμό όλα μεταξύ των ηλικιών 2-15 ετών. Χρησιμοποίησαν γενετικούς δείκτες για να δουν πώς καλωδιώνεται το εξωτερικό μέρος του εγκεφάλου, ο εγκεφαλικός φλοιός και πώς σχηματίζονται οι στρώσεις του. Ανακάλυψαν ανωμαλίες στο 90% των παιδιών με αυτισμό σε σύγκριση με μόλις 10% σε παιδιά που δεν είχαν αυτισμό.

Οι αλλαγές που σημειώθηκαν σχετίζονταν με την εμπλοκή περιοχών του εγκεφάλου στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία και τη γλώσσα, πριν από τη γέννηση, όπως ανέφεραν.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Αλεν στο Σιάτλ, λένε πως η αποσπασματική φύση τους μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλά από τα παιδιά με αυτισμό δείχνουν σημάδια βελτίωσης, αν αντιμετωπιστεί αρκετά νωρίς η κατάστασή τους.

Θεωρούν πως ο εύπλαστος εγκέφαλος του βρέφους μπορεί να έχει μια πιθανότητα να αντισταθμίσει το πρόβλημα με την καλωδίωσή του.

«Η διαπίστωση ότι τα ελαττώματα συμβαίνουν αποσπασματικά και όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια του φλοιού, δίνει ελπίδα και προοπτική για τα παιδιά με πρόβλημα αυτισμού», αναφέρει ο καθηγητής Eric Courchesne, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Η αποδιοργανωμένη αρχιτεκτονική στους εγκεφάλους των παιδιών με αυτισμό, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, μάς κάνει να υποθέσουμε πως αντικατοπτρίζει μια διαδικασία που συμβαίνει πολύ πριν από τη γέννηση. Αυτό ενισχύει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης. Η καλύτερη κατανόηση της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών με αυτισμό, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να υποστηρίξουμε τα άτομα που ζουν με την πάθηση. Ο αυτισμός μπορεί να έχει βαθιές και καταστροφικές συνέπειες, αλλά η σωστή υποστήριξη μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά», λέει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει