O EOΠΥΥ, η Τask Force, η Επιτροπή Σουλιώτη και οι αντιδράσεις

Οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ μοιάζουν να έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ολοι αναρωτιούνται αν τελικά οι αλλαγές αυτές θα έχουν γερμανική υπογραφή, αυτή της Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ ή ελληνική, της Επιτροπής Σουλιώτη, στην οποία ανέθεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης να σχεδιάσει το νέο σύστημα.

Ηδη με τη δημοσιοποίηση την εβδομάδα που πέρασε και του πορίσματος της Τask Force (το πόρισμα της επιτροπής Σουλιώτη είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα) ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πήρε θέση με μια σκληρή ανακοίνωση, απορρίπτοντας και τις δύο προτάσεις και ζητώντας από την Πολιτεία να σταματήσει σκέψεις και σχεδιασμούς που εντάσσονται σε λογικές «τροϊκανικής έμπνευσης» και προαναγγέλλοντας δυναμικές απαντήσεις «όταν και εφόσον χρειαστεί σε όλους εκείνους που απεργάζονται καταστροφικά σχέδια».

Επί της ουσίας τα πορίσματα και των δύο επιτροπών έχουν ανάλογες θέσεις, με τη διαφορά ότι η Task Force αποκλείει ολοκληρωτικά τους ιδιώτες γιατρούς και προτείνει ένα «κλειστό» δημόσιο σύστημα που θα περιλαμβάνει την ενοποίηση ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, θεωρώντας πως έτσι θα βελτιωθεί ο συντονισμός και θα διασφαλιστεί η ορθολογικότερη διαχείριση των υγειονομικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού του.

H επιτροπή της Task Force προτείνει έναν ΕΟΠΥΥ με ξεκάθαρο ρόλο «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας που θα τις προσφέρει στους ασφαλισμένους, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη αλλά αποκλειστική απασχόληση των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ η Επιτροπή Σουλιώτη αφήνει ανοικτό το θέμα της αποκλειστικότητας (παρόλο που εισηγείται πως σε περίπτωση μη αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί που θα παρέχουν υπηρεσίες με αντιμισθία δεν θα μπορούν να συμβάλλονται παράλληλα με το σύστημα ΠΦΥ για την άσκηση ιδιωτικού έργου).

Στο γερμανικό σχέδιο γίνεται αναφορά σε αξιοποίηση προοπτικών για κινητικότητα, ενώ η Επιτροπή Σουλιώτη υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει σταδιακά με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό σε πλήρη λειτουργία.

Η Task Force προτείνει το λεγόμενο «gatekeeping», το οποίο περιλαμβάνει παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς («υποχρεωτική παραπομπή σε εξειδικευμένη φροντίδα»), αποκλείοντας τους υπόλοιπους, ενώ στο πόρισμα της Επιτροπής Σουλιώτη η αντίστοιχη εισήγηση παρουσιάζεται ως δικαίωμα και όχι ως υποχρέωση.

Το γερμανικό πόρισμα αποκλείει ολοκληρωτικά τους ιδιώτες γιατρούς (αγνοώντας πως σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης) προτείνοντας ο ΕΟΠΥΥ να συνάπτει συμβάσεις με τις Υγειονομικές  Περιφέρειες, ενώ η Επιτροπή Σουλιώτη προβλέπει τη δυνατότητα συνεργασίας των ιδιωτικών γιατρών.

Διαφορά στα δύο πορίσματα υπάρχει στο θέμα της χρηματοδότησης όπου η Task Force θέλει να παραμείνει πιστή στους προϋπολογισμούς του 2013, ενώ η Επιτροπή Σουλιώτη κάνει λόγο για δέσμευση του 15% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, προκειμένου να αναπτυχθεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, η Task Force προτείνει τη μετακίνηση των ειδικών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ η επιτροπή Σουλιώτη εισηγείται την συγκράτηση των πολιτών εκτός νοσοκομείων και παρακολούθηση από «ομάδα υγείας», ειδικά στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων.

Ο δημόσιος διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα στο Νοέμβριο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος από την καινούργια χρονιά. Το ζήτημα είναι ποιες και πόσες πιέσεις θα ασκηθούν, κατά πόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να αγνοήσει τις εισηγήσεις της Task Force και ποια θα είναι η «δυναμική απάντηση» των γιατρών.

Ολα δείχνουν προς έχουμε πολλά ακόμα να δούμε…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει