Ο καρκίνος είναι ανάμεσα στις δυσμενείς επιπτώσεις της φωτορύπανσης

Σχεδόν το 30% των Αμερικανών και το 50% των Ευρωπαίων ζουν σε περιοχές τόσο πυκνά φωτισμένες που δεν μπορούν πια να δουν τον δικό μας γαλαξία. Ο λόγος; Αυτό που ονομάζουμε φωτορύπανση.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή χωρίς τα φώτα του δρόμου. Ομως, κάθε πράγμα στη ζωή έχει και το τίμημά του. Τα τεχνητά φώτα έχουν κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο βολική, όμως, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Τι είναι η φωτορύπανση

Ως φωτορύπανση ορίζεται το υπερβολικό, σε λάθος κατεύθυνση ή συσσωρευμένα τεχνητό φως. Η υπερβολική φωτορύπανση δεν «εξαφανίζει» απλώς τα αστέρια από το νυχτερινό ουρανό, αλλά παρεμβαίνει επίσης στην αστρονομική έρευνα, διαταράσσει τα οικοσυστήματα, οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες στον άνθρωπο. Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν ακόμα το φως που προκαλείται από αυτές τις ανισορροπίες με ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή ο καρκίνος του προστάτη.

Γιατί η φωτορύπανση είναι κακή

Η φωτορύπανση έρχεται σε επαφή με τον κιρκαδικό ρυθμό, που είναι επίσης γνωστός ως «ρολόι του σώματος». Το εσωτερικό αυτό ρολόι του ανθρώπου ρυθμίζεται από περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, όπως το φως και ρυθμίζει πολλές φυσιολογικές διαδικασίες. Οταν το σώμα μας αισθάνεται λιγότερο φως στον ορίζοντα, κάτι που συμβαίνει συνήθως το βράδυ, απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη στη συνέχεια μάς δημιουργεί υπνηλία και προετοιμάζει το σώμα να μπει σε διαδικασία ύπνου. Η διάσπαση του κιρκαδικού ρυθμού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Η σχέση με τον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτες, η παρατεταμένη έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτή η σύνδεση είναι τόσο ισχυρή ώστε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί τη νυχτερινή εργασία ως πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Αυτό το συμπέρασμα εξήχθη μετά από πολλές μελέτες που έγιναν το βράδυ και βρήκαν πως οι γυναίκες που εργάζονται βράδυ έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από εκείνες που εργάζονται την ημέρα. Μια μελέτη που υπάρχει ήδη από τις αρχές του 1990 υποθέτει πως ο πιο σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης καρκίνου οφείλεται στην αλλαγή έκθεσης στο φως που έχει συντελεστεί τα τελευταία 100 χρόνια. Οι συντάκτες ανέφεραν πως «η αυξημένη έκθεση στο φως ενεργώντας μέσω της επίφυσης, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μειώνοντας έτσι τις μη-ειδικές ογκοστατικές επιδράσεις του αδένα της επίφυσης».

Μια ρωσική μελέτη του 2006 υποστήριξε αυτή τη θεωρία μόλις διαπιστώθηκε πως «η αναστολή της λειτουργίας του αδένα της επίφυσης με την έκθεση στο σταθερό φως προωθεί την καρκινογένεση, ενώ η στέρηση φωτός αναστέλλει την καρκινογένεση».

Πώς μπορεί αυτό να διορθωθεί;

Η Αμερικανική Ιατρική Ενωση έκανε έκκληση για μια εθνική προσπάθεια για την φωτορύπανση δηλώνοντας ότι «πολλά είδη (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) χρειάζονται το σκοτάδι για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, λίγο μετά την δημοσιοποίηση έκθεσής της στην οποία εξηγεί τις αρνητικές επιπτώσεις του νυχτερινού φωτισμού στην υγεία του ανθρώπου.

Ευτυχώς η φωτορύπανση είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μάχεται για την διατήρηση της νύχτας όπως την γνωρίζαμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο International Dark Sky Association εργάζεται για να βοηθήσει τις πόλεις να μειώσουν τη φωτορύπανση τους. Ακόμη και το Παρίσι, η «Πόλη του Φωτός», έχει περάσει κανονισμούς που απαιτούν πλέον καταστήματα και κτίρια γραφείων να σβήνουν τα φώτα τους, μεταξύ των ωρών 1 μετά τα μεσάνυχτα και 7 το πρωί. Κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει απλώς στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων, αλλά επίσης εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα, ενώ βοηθά το τοπικό οικοσύστημα. Ολα αυτά ενώ θα μάς επιτρέπει για άλλη μια φορά το βλέμμα επάνω στον απέραντο νυχτερινό ουρανό.

https://www.youtube.com/watch?v=0tBvTV69VfI&list=PLDD79FC8870945AA5

Μπορεί επίσης να σας αρέσει