Ο σίδηρος στην υπηρεσία ενίσχυσης του μεταβολισμού

Γνωρίζετε πιθανότατα πόσο σημαντικός είναι ο σίδηρος για τον οργανισμό. Γνωρίζετε, όμως, ότι η παρουσία του στο αίμα βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο για έναν καλό μεταβολισμό;

Τα κύτταρα χρειάζονται το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας και καλής υγείας των ιστών. Επίσης, το χρειάζονται για τον μεταβολισμό. Βοηθώντας στη μεταφορά του οξυγόνου μέσω του αίματος στα κύτταρα, ο σίδηρος τίθεται ουσιαστικά στην υπηρεσία του μεταβολισμού. Και, ως γνωστόν, καλός μεταβολισμός σημαίνει απώλεια βάρους.

Περίπου 28-30 mg είναι η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο και είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συγκέντρωση. Λιποθυμία, κόπωση, ταχυκαρδία είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος έχει χαμηλό ποσοστό απορρόφησης από το σώμα, και μπορεί να αυξηθεί με τη βιταμίνη C.

Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου, ο αιμικός και ο μη-αιμικός σίδηρος. Τα κρέατα υπάγονται στην κατηγορία του αιμικού σιδήρου γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης και ζωικός σίδηρος και έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση από το σώμα, ενώ τα φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί) ανήκουν στην κατηγορία του μη-αιμικού σιδήρου και έχουν χαμηλό ρυθμό απορρόφησης. Τα οξαλικά άλατα και οι τανίνες, που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Ειδικά η καφεΐνη, λόγω της παρουσίας των τανινών, όταν καταναλώνεται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, έχει την τάση να επιβραδύνει το ρυθμό της απορρόφησής του.

Παραδοσιακά, το φαγητό ψηνόταν σε σκεύη σιδήρου, γεγονός που έκανε τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Ομως, όταν τα μαγειρικά σκεύη άλλαξαν με την εμφάνιση των αντικολλητικών και των πλαστικών, ο σίδηρος μειώθηκε. Οι άνθρωποι, που κατανάλωναν σημαντική ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης του σιδήρου τους, μέσω του μαγειρέματος, τώρα ολοένα και περισσότερο άρχισαν να εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου.

Πρέπει, επομένως, να βρουν κάπου αυτή την χαμένη ποσότητα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, Οπως επίσης, τα δαμάσκηνα, το λάχανο, τα πράσινα φύλλα μέντας, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα ψάρια και το κρέας.

Ολα αυτά παρέχουν σίδηρο που είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό. Η προσθήκη βιταμίνης C βοηθά στην υψηλότερη απορρόφησή του.

Πώς μπορείτε να βάλετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας;

* Φάτε λάχανο με λίγο χυμό λάιμ για να έχετε υψηλότερη απορρόφηση σιδήρου.

* Προσθέστε στη διατροφή σας εσπεριδοειδή, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αν συνδυαστεί με τις τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, θα σάς επιτρέψει να απορροφήσετε πολύ καλύτερα τον σίδηρο.

* Καταναλώνετε συχνά μπρόκολο, ντομάτα και πράσινα λαχανικά που συνδυάζουν βιταμίνη C και σίδηρο.

Και μην ξεχνάτε: Επαρκής σίδηρος σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει