Ο «χάρτης» με τα 9 προχωρημένα εμβόλια που ετοιμάζονται για τον κοροναϊό

Έναν «χάρτη» της Wall Street Journal με τα 9 εμβόλια Covid-19 που συγκεντρώνουν πιθανότητες να έχουν αποτελέσματα κατά του κοροναϊού και το χρονοδιάγραμμα για τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ σε εξέλιξη ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», παρατήρησε για το εμβόλιο της Pfizer πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. «Έχουν επεκτείνει τις έρευνες και κάνουν και σε παιδιά και σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα», συμπλήρωσε.

«Η Pfizer είπε ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές, περίπου 2 εβδομάδες, θα ανακοινώσει τα πρώτα της αποτελέσματα και αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουν στις διαδικασίες έγκρισης. Το θετικό με αυτό το εμβόλιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπήρξε κάποια διακοπή της κλινικής μελέτης, δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποια μεγάλη παρενέργεια, έτσι ώστε να καθυστερήσουν οι διαδικασίες».

Για το εμβόλιο της Moderna, «είπαν πως τον Δεκέμβριο θα κάνουν τις πρώτες τους ανακοινώσεις και αυτοί», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Sputnik-V: Το 85% όσων εμβολιάστηκαν δεν είχαν παρενέργειες

Eξάλλου, σήμερα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik-V, τόνισε πως ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού δεν προκαλεί παρενέργειες στο 85% των εμβολιασθέντων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ίδιος επισήμανε ότι παρενέργειες μπορούν να προκληθούν, αλλά δεν είναι σημαντικές και προβλέπονται πλήρως από τις οδηγίες χρήσης του εμβολίου.

«Οι πιο «δυσάρεστες» παρενέργειες, είναι ο πυρετός που φθάνει έως τους 38 βαθμούς, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και το κοκκίνισμα στο σημείο του εμβολιασμού», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

«Τέτοιες παρενέργειες παρατηρούνται περίπου στο 15% των εμβολιασθέντων. Δηλαδή, όσο και αν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος, στο 85% των εμβολιασθέντων δεν παρουσιάζεται καμία παρενέργεια και τίποτα το δυσάρεστο για τους ίδιους», πρόσθεσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ ανακοίνωσε επίσης ότι στην Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik-V περίπου 19.000 άτομα, εκ των οποίων οι 6.500 έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση.

«Το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσία και σε άλλους κοροναϊούς»

Παράλληλα, όπως είπε το Sputnik-V φέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και σε μια σειρά άλλους κοροναϊούς, σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ.

«Ο εμβολιασμός κατά του νέου κοροναϊού μπορεί να δημιουργήσει εν μέρει ανοσία σε διάφορους άλλους κοροναϊούς, οι οποίοι επίσης πλήττουν τους οργανισμούς μας την περίοδο αυτή που διαδίδονται ευρέως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Ρώσος επιστήμονας επισήμανε επίσης την σημασία του εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει