Οι αναμνήσεις περνούν από γενιά σε γενιά

Η συμπεριφορά του ανθρώπου μπορεί να επηρεαστεί από κάποια γεγονότα στις προηγούμενες γενιές που έχουν περάσει μέσα από κάποια μορφή γενετικής μνήμης, όπως έδειξαν μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα.

Τα πειράματα έδειξαν πως ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να επηρεάσει το DNA στο σπέρμα και να αλλάξει το μυαλό και τη συμπεριφορά των επόμενων γενεών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Νature Neuroscience δείχνει ότι τα ποντίκια που είχαν εκπαιδευτεί να αποφεύγουν μια μυρωδιά, πέρασαν την αποστροφή για τη συγκεκριμένη μυρωδιά στα «εγγόνια» τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά για τις φοβίες και το άγχος, καθώς αυτά είναι συναισθήματα που θα μπορούσαν να περάσουν από γενιά σε γενιά.

Τα ποντίκια του πειράματος είχαν εκπαιδευτεί να φοβούνται μια μυρωδιά που έμοιαζε με άνθος κερασιού.

Στη συνέχεια, η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory, στις ΗΠΑ, κοίταξε τι συνέβαινε στο σπέρμα και διαπίστωσε πως ένα τμήμα του DNA, που ήταν υπεύθυνο για την ευαισθησία στο άρωμα του κερασιού έγινε πιο ενεργό στο σπέρμα των ποντικών.

Τόσο οι απόγονοι των ποντικών, όσο και απόγονοι των απογόνων τους, ήταν «εξαιρετικά ευαίσθητοι» στην μυρωδιά του άνθους κερασιού και απέφευγαν την μυρωδιά, παρόλο που δεν την είχαν βιώσει ποτέ στη ζωή τους.

Παράλληλα, βρέθηκαν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους.

«Οι εμπειρίες ενός γονέα, ακόμα και πριν από τη σύλληψη, επηρεάζουν εμφανώς τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των επόμενων γενιών», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως είτε κάποιες από τις οσμές κατέληξαν στην κυκλοφορία του αίματος που επηρέασε την παραγωγή σπέρματος, είτε ένα σήμα εστάλη από τον εγκέφαλο στο σπέρμα για να αλλάξει το DNA.

Οικογενειακή υπόθεση

Τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις «διαγενεαλογικής επιγενετικής κληρονομιάς» πράγμα που σημαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την κληρονομικότητα ενός ατόμου.

«Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός που δείχνει στους απογόνους τα “αποτυπώματα” των προγόνων τους. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι αυτό που συμβαίνει στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές», λέει ο δρ Μπράιαν Dias, ένας από τους ερευνητές.

Αγχος και φοβίες

Πώς όμως μπορούν αυτά τα ευρήματα να επηρεάσουν τις μελέτες για τις ανθρώπινες συμπεριφορές;

Ο καθηγητής Marcus Pembrey, από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, τόνισε πως τα ευρήματα αυτά ήταν «εξαιρετικά σημαντικά για τις φοβίες, το άγχος και τις μετατραυματικές διαταραχές άγχους, εφόσον πλέον είναι αδιάσειστα τα στοιχεία πως μια μορφή μνήμης θα μπορούσε να περάσει στις επόμενες γενιές. Είναι καιρός πια οι ερευνητές να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις ανθρώπινες συμπεριφορές διαμέσου των γενεών. Υποψιάζομαι πως τόσο η αύξηση των νευροψυχιατρικών διαταραχών, όσο και η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο γενικά δεν θα μπορέσουν να μας γίνουν πλήρως κατανοητά αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας την κληρονομική προσέγγιση των γενεών», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει