Οι άνθρωποι χασμουριούνται όταν υπερθερμαίνεται ο εγκέφαλος

Ολοι οι άνθρωποι χασμουριούνται, αλλά ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι μέχρι τώρα ασαφής. Το κάνουν όταν νυστάζουν; Οταν βαριούνται; Οταν είναι κουρασμένοι; ΄Η μήπως όταν υπερθερμαίνεται ο εγκέφαλος;

Νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως το χασμουρητό μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη ενός εγκεφάλου που έχει υπερθερμανθεί.

Αυστριακοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του χασμουρητού ενός λαού ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα και πως δεν είναι τόσο συχνό όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι είτε πολύ υψηλές, είτε πολύ χαμηλές.

Στη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Jorg Massen του Πανεπιστημίου της Βιέννης παρακολούθησαν το χασμουρητό ανάμεσα σε ανθρώπους που περπατούσαν στους δρόμους της Βιέννης, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα ενός πανομοιότυπου πειράματος που πραγματοποιήθηκε στην Αριζόνα.

Οι συμμετέχοντες στις μελέτες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν φωτογραφίες που έδειχναν άλλους ανθρώπους να χασμουριούνται, προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτό που είναι γνωστό ως «μεταδοτικό χασμουρητό» και στη συνέχεια να αναφέρουν την δική τους συμπεριφορά σε σχέση με το χασμουρητό.

Οι Βιεννέζοι χασμουρήθηκαν περισσότερο το καλοκαίρι απ’ ό,τι το χειμώνα, ενώ το αντίθετο συνέβη στην Αριζόνα, όπου χασμουρήθηκαν περισσότερο το χειμώνα, παρά το καλοκαίρι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το μεταδοτικό χασμουρητό ήταν πιο πιθανό να συμβεί όταν η θερμοκρασία του αέρα ήταν περίπου 20 βαθμοί Κελσίου.

Το χασμουρητό συνέβη λιγότερο συχνά όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες, περίπου 37 βαθμοί Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Αριζόνα, ή γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου στη Βιέννη, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Physiology & Behavior.

Αλλοι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η υγρασία, ο χρόνος και οι ώρες του ύπνου το προηγούμενο βράδυ δεν είχαν σημαντική επίδραση στην πιθανότητα χασμουρητού ενός ατόμου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, το χασμουρητό για να «ψυχθεί» ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί όταν οι θερμοκρασίες του αέρα έξω είναι το ίδιο θερμές ή περισσότερο θερμές απ’ ό,τι είναι το ίδιο το σώμα. Και η ψύξη του εγκεφάλου μπορεί να μην είναι καν αναγκαία όταν ο καιρός είναι κρύος.

Ενώ ευρέως πιστεύεται πως το χασμουρητό βοηθά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου στο σώμα, δεν υπάρχουν μελέτες που να βρήκαν σύνδεση μεταξύ χασμουρητού και επιπέδου οξυγόνου στο αίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές που πιστεύουν πως η νέα μελέτη προσθέτει όλο και περισσότερες ενδείξεις πως, τόσο το αυθόρμητο, όσο και το μεταδοτικό χασμουρητό βοηθούν στην ψύξη του εγκεφάλου.

Η ψύξη του εγκεφάλου βελτιώνει τις επιδόσεις του, γι’ αυτό το μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να είναι ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό που έχει ως στόχο να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση σε ομάδες ανθρώπων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει