Οι άνθρωποι προτιμούν ένα ηλεκτροσόκ από το να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους

Μήπως είστε από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στο κρεβάτι τους, ούτε καν στο μπάνιο, χωρίς να αποχωριστούν το κινητό τους τηλέφωνο; Μήπως μόλις γυρίζετε σπίτι ψάχνετε αμέσως τα email σας;

Μήπως ενεργοποιείτε άμεσα το στερεοφωνικό ή ανοίγετε την τηλεόραση;

Αν ναι, σημαίνει πως, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς κάποια εξωτερική διέγερση. Δεν θα ήταν, όμως, ωραίο να μείνετε μια στιγμή μόνοι με τις σκέψεις σας;

Στην πραγματικότητα ίσως δεν θα ήταν. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πραγματικά σοκαριστικά, διαπιστώνει ότι πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι άνδρες, αισθάνονται τόσο άβολα με την ησυχία, που θα προτιμούσαν να βιώσουν ένα ήσσονος σημασίας ηλεκτροσόκ παρά να μείνουν για λίγο χρόνο μόνοι με τις σκέψεις τους!

Ενας από τους ερευνητές της μελέτης, ο καθηγητής Ψυχολογίας, Timothy D. Wilson, σημείωσε ότι ενώ είχαν υπάρξει πολλές μελέτες στο παρελθόν, σχετικά με το πώς ο νους περιπλανιέται, οι περισσότερες επικεντρώνονταν στο πώς αντιδρούσε ο εγκέφαλος των ανθρώπων, ενώ διαβάζουν βιβλία. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα να τούς αποσπάσει την προσοχή, ούτε καν τα βιβλία. Ετσι, έβαλε τους συμμετέχοντες σε ένα άδειο δωμάτιο, χωρίς τίποτα να έχουν για να διαβάσουν ή να ακούσουν για 6-15 λεπτά.

Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 77 ετών έδειξαν σχεδόν ομοιόμορφα τη δυσφορία τους.

«Δεν μίσησαν όλοι αυτό το μικρό διάστημα σιωπής, αλλά το έκαναν οι περισσότεροι», είπε ο Wilson.

Ετσι άλλαξε το πείραμα και έβαλε τους ανθρώπους να το εκτελέσουν στο σπίτι, αποσπώντας από τους συμμετέχοντες την υπόσχεση ότι θα απενεργοποιήσουν κινητά, τηλεοράσεις και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή.

«Αυτό τούς άρεσε ακόμα λιγότερο. Για την ακρίβεια, πολλοί από τους συμμετέχοντας μάς είπαν ότι τούς εξαπατήσαμε», είπε ο Wilson.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές στρατολόγησαν έναν συνάδελφό τους, τον δρα James Coan, που είχε ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με μια μηχανή ηλεκτροσόκ.

«Δεν ήταν κάτι τρομερό ή επώδυνο, ήταν απλά ένα κουτί με μια εννιάβολτη μπαταρία που παράγει ένα ήπιο ηλεκτροσόκ», είπε ο Wilson.

Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, πολλοί από τους συμμετέχοντες προτίμησαν να πατήσουν το κουμπί και να κάνουν ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, παρά να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους.

«Τούς βάλαμε σε ένα δωμάτιο μόνους με τον εαυτό τους και με ένα ηλεκτρόδιο που συνδέθηκε στον αστράγαλό τους. Τούς είπαμε να περάσουν το χρόνο τους μόνοι με τις σκέψεις τους, αλλά πως είχαν και την δυνατότητα αν ήθελαν να κάνουν στον εαυτό τους ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Είχαμε δώσει ένα δείγμα του ηλεκτροσόκ νωρίτερα, ώστε να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Ενας υπολογιστής κατέγραφε τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: Aπό τους 18 άνδρες συμμετέχοντες οι 12 έκαναν στον εαυτό τους ηλεκτροσόκ», είπε ο Wilson.

Απαραίτητος ο χρόνος με τον εαυτό μας

Tα αποτελέσματα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν έκπληξη για τη ψυχοθεραπεύτρια Teri Cole: «Το να είναι κανείς όλη μέρα στα social media ή να είναι το smartphone του το πρώτο πράγμα που πιάνει στα χέρια του το πρωί μόλις ξυπνήσει, είναι απίστευτα αυτο-καταπραϋντικό για τον άνθρωπο. Και μπορεί να είναι ενοχλητικό για κάποιον να είναι έξω με ένα άτομο που όλη την ώρα τσεκάρει το τηλέφωνό του μήπως έχει νέα μηνύματα, αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική ζημιά σ’ αυτό. ΄Η μήπως υπάρχει;», αναρωτιέται.

Το να ξοδεύουμε χρόνο με τον εαυτό μας είναι απίστευτα σημαντικό, λέει από την πλευρά της η ψυχοθεραπεύτρια Paula Carino.

«Είναι σημαντικό για την ευημερία μας να μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας, γιατί αυτές οι ώρες ησυχίας μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεχτούμε τα δύσκολα συναισθήματα και τις επώδυνες σκέψεις και να μάθουμε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αντιδραστικοί. Οι ήσυχες στιγμές μπορούν να μας βοηθήσουν να εναρμονιστούμε με την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας, αντί να καταφεύγουμε σε ντοπαμίνες που τροφοδοτούν τον κόσμο της φαντασίας», αναφέρει.

«Εάν βρίσκεστε σε μια συναυλία ή απολαμβάνετε ένα ωραίο γεύμα, πιστεύετε ότι θα έχετε βιώσει την ίδια ακριβώς εμπειρία και θα έχετε την ίδια ακριβώς ανάμνηση στη συνέχεια, εάν έχετε περάσει όλη τη διάρκειά τους απασχολούμενοι με το κινητό σας τηλέφωνο; Δεν επηρεάζεται μόνο η στιγμή, επηρεάζεται ακόμα και η ικανότητά μας να αποκτήσουμε νοημοσύνη, να βιώσουμε πράγματα ή να αλλάξουμε προς το καλύτερο τους εαυτούς μας», συμπληρώνει.

Ο Wilson υποστηρίζει πως η έρευνά του για τις ώρες που περνάμε με τις σκέψεις μας, έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές: «Υπάρχουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ζωής που θα υποχρεωθούμε να περιμένουμε στην ουρά σε έναν οργανισμό ή που θα έχουμε κολλήσει στην κίνηση, οπότε θα ήταν καλό πράγμα να χαθούμε στις σκέψεις μας, γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να μην στρεσαριστούμε. Ενας από τους στόχους μας είναι να διδάξουμε στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν το διαλογισμό στην καθημερινότητά τους και να το απολαύσουν».

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; «Εμείς δοκιμάζουμε την υπόθεση ότι ίσως είναι πιο εύκολο να γίνει όταν έχουμε κολλήσει κάπου αλλού, γιατί οι άνθρωποι μας λένε ότι οι πιο συνηθισμένες στιγμές που ονειρεύονται στη διάρκεια της ημέρας είναι όταν περπατάνε ή όταν οδηγούν (αυτό το τελευταίο δεν είναι βέβαιο ότι ενδείκνυται…)».

Επισημαίνει, επίσης, ότι στην έρευνα, οι άνθρωποι που ήταν εξασκημένοι στο διαλογισμό ήταν και αυτοί για τους οποίους ήταν πιο εύκολο να περάσουν αυτό το χρονικό διάστημα του πειράματος μόνοι με τον εαυτό τους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός και η συγκέντρωση μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει