Οι αστικές περιοχές με πολύ πράσινο συμβάλλουν στην ψυχική ευημερία

Το να ζει κανείς σε μια αστική περιοχή με χώρους πρασίνου έχει μακρόχρονη θετική επίδραση στην ψυχική ευημερία του περισσότερο απ’ ό,τι θα είχε μια μισθολογική αύξηση ή προαγωγή.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών που διαπίστωσε πως οι επαγγελματικές επιτυχίες παρέχουν μία βραχυπρόθεσμη ώθηση, ενώ η διαμονή σε ένα περιβάλλον με οξυγόνο και πράσινο, καθώς και η πρόσβαση σε καλής ποιότητας αστικά πάρκα είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία όσων μένουν εκεί και για τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

Ο Mathew White, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Exeter και συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε πως σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές με περισσότερο πράσινο, επεδείκνυαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους.

«Θα μπορούσε να είναι μια σειρά από λόγοι, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι ευτυχισμένοι. Προσπαθούν να προωθηθούν στην εργασία τους, να πάρουν αύξηση, να φτιάξουν οικογένεια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο βρίσκονται πίσω στα αρχικά τους επίπεδα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι βιώσιμα. Δεν μας κάνουν ευτυχισμένους σε μακροπρόθεσμη βάση. Βρήκαμε για παράδειγμα μέσα σε μια ομάδα νικητών λαχείων που είχαν κερδίσει αξιοσημείωτα ποσά, πως η θετική επίδραση ήταν σίγουρα εκεί, αλλά μετά από έξι μήνες βρίσκονταν πάλι στο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την ευτυχία τους.

Ο δρ White είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του ήθελαν να δουν αν το να ζει κάποιος σε μια περιοχή με μπόλικο πράσινο είχε μια διαρκή θετική επίδραση πάνω του ή ήταν κάτι που εξαφανιζόταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Για να το διαπιστώσουν αυτό χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια βρετανική έρευνα που ξεκίνησε το 1991 και καταρτίστηκε από το Πανεπιστήμιο του Essex.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου (σήμερα περίπου 40.000 νοικοκυριά ετησίως) που ζητούσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. Περιελάμβανε, όμως, και κάτι που ονομάζεται Ερωτηματολόγιο Γενικής Υγείας, που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να διαγνώσουν την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές», λέει ο δρ White.

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Εξηγώντας τα δεδομένα που ανακάλυψε, είπε: «Αυτό που βλέπετε είναι ότι ακόμα και τρία χρόνια μετά, η ψυχική υγεία είναι ακόμα καλύτερη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα που έχουμε για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους».

Πρόσθεσε δε πως η ομάδα του έχει υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση περαιτέρω έρευνας που θα εξετάσει τις εξωσυζυγικές σχέσεις σε διάφορους τομείς και σε ποιο βαθμό πράγματα όπως τα ποσοστά διαζυγίου και τα επίπεδα ικανοποίησης διαφέρουν.

«Υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι που ζουν σε μια περιοχή με πράσινο είναι λιγότερο αγχωμένοι και περισσότεροι ήρεμοι και οι αποφάσεις που παίρνουν είναι πιο λογικές, ενώ επικοινωνούν καλύτερα. Δεν πρόκειται φυσικά να σας πω ότι το πράσινο είναι το μαγικό χάπι που θεραπεύει όλα τα προβλήματα του γάμου. Φυσικά δεν είναι. Αλλά μπορεί να είναι και ο παράγοντας ή το πλαίσιο που βοηθά να παρθούν πιο λογικές αποφάσεις και να γίνουν περισσότερες συνομιλίες και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ενηλίκων», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει