Οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικά «καλωδιωμένοι»

Οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών έχουν σημαντικές διαφορές στη νευρωνική τους συνδεσιμότητα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί το κάθε ένα από τα δύο φύλα υπερέχει σε διαφορετικά καθήκοντα.

Αυτό αποκαλύπτουν τομογραφίες εγκεφάλου περίπου 1.000 ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών που μελετήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με τα ευρήματα να παρουσιάζονται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Οι αρσενικοί εγκέφαλοι έχουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις εμπρός και προς τα πίσω με λίγες συνδέσεις που γεφυρώνουν τα δύο ημισφαίρια. Οι θηλυκοί εγκέφαλοι έχουν μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ των δύο ημισφαιρίων και το γεγονός αυτό διευκολύνει την αντίληψη, αλλά και τη συντονισμένη δράση των κινήσεων.

Οι διαφορές αυτές μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες σε γενικές γραμμές έχουν την τάση να είναι καλύτεροι στην εκμάθηση και την εκτέλεση ενός ενιαίου έργου όπως η ποδηλασία ή η πλοήγηση, ενώ οι γυναίκες είναι περισσότερο εξοπλισμένες να φέρουν εις πέρας παράλληλες δουλειές, το λεγόμενο multitasking.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από γνωστικές δοκιμασίες και τα αποτελέσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις των ερευνητών.

Βέβαια, οι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν κατά πόσο τα πράγματα μπορεί να είναι τόσο απλά, υποστηρίζοντας πως είναι ένα τεράστιο άλμα το να προσπαθήσει κάποιος μέσω των ανατομικών διαφορών να εξηγήσει τις διαφορές στη συμπεριφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Στη μελέτη, οι γυναίκες πέτυχαν καλά αποτελέσματα στην προσοχή, τη μνήμη, τις λέξεις και την απομνημόνευση φυσιογνωμιών, καθώς και την κοινωνική νόηση, ενώ οι άνδρες είχαν καλύτερη απόδοση στην επεξεργασία του χώρου και την αίσθηση της ταχύτητας κίνησης.

«Είναι αρκετά εντυπωσιακό το πόσο συμπληρωματικοί είναι οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών. Οι λεπτομερείς χάρτες εγκεφάλου θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές στο πώς σκέφτονται άνδρες και γυναίκες και παράλληλα θα δώσουν πληροφορίες για τις ρίζες των νευρολογικών διαταραχών, που συχνά σχετίζονται με το φύλο», τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Ruben Gur.

Υπάρχουν βέβαια και επιστήμονες που επιμένουν πως ο εγκέφαλος είναι πολύ περίπλοκο όργανο για να είναι σε θέση κάποιος να κάνει ευρείες γενικεύσεις. Δεν δέχονται, μάλιστα, τον όρο «καλωδίωση» σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνδέσεις του εγκεφάλου, θεωρώντας πως τέτοιες μέθοδοι περιγραφής των δικτύων του εγκεφάλου μπορεί να είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ των ομάδων, αλλά δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσουν τις διαφορές που υπάρχουν από βιολογικής απόψεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει