Οι έγκυες οδηγοί έχουν αυξημένο κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα

Οι γυναίκες που οδηγούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες, σύμφωνα με μελέτη.

Οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 42% για εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα όταν είναι έγκυες και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, αναφέρει η μελέτη που συνιστά στις μέλλουσες μαμάδες ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα Καναδών ερευνητών που μελέτησαν στοιχεία από περισσότερες από 500.000 γυναίκες για μία περίοδο 6 ετών (2006-2011), συγκρίνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων πριν και μετά την εγκυμοσύνη. Στα τρία χρόνια πριν την εγκυμοσύνη τους οι γυναίκες είχαν εμπλακεί σε 177 τροχαία ανά μήνα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο αριθμός αυξήθηκε σε 252 τροχαία ανά μήνα, γεγονός που συνιστά σημαντική αύξηση.

Αυτή είναι μια υπενθύμιση για το ότι η τεράστια αύξηση των ορμονών, οι τεκμηριωμένες αλλαγές στον εγκέφαλο και διάφορες άλλες επιπτώσεις της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις μέλλουσες μητέρες περισσότερο απ’ ό,τι συνειδητοποιούν οι ίδιες, όπως τόνισε ο δρ Donald Redelmeier, Επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Μιλάω συχνά με έγκυες γυναίκες που με ρωτούν εξαιρετικά ασυνήθιστες ερωτήσεις για το αν μπορούν να κάνουν καταδύσεις ή υδρομασάζ ή roller coaster στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και καμία δεν με έχει ρωτήσει για την ασφάλειά της σε ό,τι έχει να κάνει με την οδική κυκλοφορία, παρά το γεγονός ότι είναι μια σημαντικά μεγαλύτερη απειλή, τόσο για εκείνη, όσο και για το παιδί», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Καναδός ερευνητής αναφέρει στο περιοδικό Canadian Medical Association, πως τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου του εμβρύου που σχετίζεται με τραυματισμό της μητέρας.

Στη διάρκεια της μελέτης ο Redelmeier παρακολούθησε γυναίκες που γέννησαν στο Οντάριο του Καναδά και ενεπλάκησαν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα που τις οδήγησαν στην εντατική και διαπίστωσε πως ο υψηλότερος κίνδυνος τροχαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επεκτείνεται σε γυναίκες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με διαφορετικούς τρόπους ζωής. Βρήκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος είναι πιο υψηλός το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν ο καιρός είναι άσχημος, ενώ τα ατυχήματα συμβαίνουν πιο συχνά τα απογεύματα απ’ ό,τι το πρωί.

Αν και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος το δεύτερο τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χαμηλώνει. Ο Redelmeier πιστεύει πως αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικές αλλαγές της εγκύου είναι περισσότερο προφανείς στο τρίτο τρίμηνο και πλέον περιβάλλεται από ιδιαίτερη προστασία από οικογένεια και περιβάλλον που τής ζητά να είναι πιο προσεκτική.

«Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες αισθάνονται πραγματικά καλά. Εχουν σταματήσει οι ναυτίες, έχουν βρει ρυθμούς και όλο αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Ετσι, είναι αυτό το διάστημα που τρέχουν περισσότερο για να κάνουν ό,τι απαιτείται ώστε να προετοιμάσουν την άφιξη του μωρού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μελέτη δεν υποδηλώνει πως οι γυναίκες θα πρέπει να σταματούν την οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού σύμφωνα με τον Redelmeier ακόμα και στα χειρότερά τους είναι καλύτερες οδηγοί από τους άνδρες.

«Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει οι έγκυες γυναίκες να οδηγούν πιο προσεκτικά. Δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όσο καλά κι αν αισθάνονται», τονίζει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει