Οι έγκυες πιο δεκτικές στις επιδράσεις της μουσικής

Το σώμα της εγκύου είναι πιο ευαίσθητο στο περιβάλλον, νοιώθει ναυτία στη μυρωδιά ενός φαγητού με έντονο άρωμα. Τώρα νέα μελέτη δείχνει πως είναι πιο ευαίσθητο και απέναντι στις μουσικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οι επιδράσεις της μουσικής είναι ισχυρότερες στις έγκυες γυναίκες, δημιουργώντας μεγάλες μεταβολές στην αρτηριακή τους πίεση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Λειψίας, στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως η μουσική μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος, την αρρυθμία, την αναπνοή, ακόμα και τη θερμοκρασία του σώματος υπό κανονικές συνθήκες.

Ομως, στις έγκυες ειδικότερα, η επιρροή είναι πολύ ισχυρότερη, γεγονός που υποδηλώνει μια προγεννητική προετοιμασία του εμβρύου στη μουσική, όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που είχε γίνει σε εγκεφαλογραφήματα μουσικών της τζαζ, είχαν αποκαλυφθεί ομοιότητες μεταξύ της γλώσσας και της μουσικής, γεγονός που υποδηλώνει πως ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί συντακτικές περιφέρειες για να επεξεργαστεί ολόκληρη την επικοινωνία, είτε πρόκειται για ομιλία είτε για μουσική.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Τom Fritz, έπαιξαν στις συμμετέχουσες γυναίκες, έγκυες και μη, μουσικές ακολουθίες για 30 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές τροποποίησαν τις ακολουθίες παίζοντάς τις ανάποδα ή συμπεριλαμβάνοντας παραφωνίες, στρεβλώνοντας έτσι τα αρχικά ορχηστρικά τραγούδια, καθιστώντας λιγότερο ευχάριστο το άκουσμά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες βαθμολόγησαν την ευχάριστη μουσική ως πιο ευχάριστη και τη δυσάρεστη ως πιο δυσάρεστη. Επιπρόσθετα, η ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης στη μουσική ήταν πολύ ισχυρότερη στις έγκυες γυναίκες.

Για παράδειγμα, η ανάποδη μουσική ακολουθία που δημιούργησε μια παράξενη μουσική, οδήγησε σε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης σε έγκυες γυναίκες, ενώ οι παραφωνίες ανέβασαν την αρτηριακή τους πίεση μόλις 10 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο άκουσμα και τη χαμήλωσαν μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Fritz είπε: «Η δυσάρεστη μουσική δεν προκαλεί μια καθολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όπως συμβαίνει με άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Αντίθετα, η ανταπόκριση του σώματος είναι εξίσου δυναμική με την ίδια τη μουσική».

«Προετοιμάζει τα έμβρυα»

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η μουσική είναι ένα ειδικό ερέθισμα για τις έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με τον δρα Fritz.

«Κάθε ακουστική χειραγώγηση της μουσικής επηρεάζει την αρτηριακή πίεση σε έγκυες γυναίκες πολύ πιο έντονα από ό,τι σε μη έγκυες γυναίκες», πρόσθεσε.

Ομως, ο ίδιος και η ομάδα του δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους που η μουσική επηρεάζει τόσο έντονα τις έγκυες. Μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι πως διαδραματίζουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα, δεδομένου ότι επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση ευχάριστης αίσθησης όταν ακούμε μουσική.

Ομως, αυτή η υπόθεση καταρρίφθηκε από το γεγονός ότι οι φυσιολογικές αποκρίσεις των μη εγκύων γυναικών παρέμειναν σταθερές σε ό,τι αφορά τη μουσική σε όλη τη διάρκεια του αναπαραγωγικού τους κύκλου, ακόμα και στις περιπτώσεις που τα οιστρογόνα τους παρουσίασαν διακυμάνσεις.

Ετσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είτε τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι γενικά πολύ χαμηλά στις μη έγκυες γυναίκες, είτε άλλες φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υπεύθυνες για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Αυτός και η ομάδα του υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους δείχνουν ότι με βάση τις έντονες φυσιολογικές μουσικές αποκρίσεις των μητέρων, τα έμβρυα προετοιμάζονται για να αντιλαμβάνονται τη μουσική, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα. Κατά την έναρξη του τρίτου τριμήνου ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου αρχίζει ήδη να αλλάζει όταν ακούει ένα γνωστό τραγούδι, ενώ στις 35 εβδομάδες παρατηρείται μία ακόμα αλλαγή στα πρότυπα κίνησής του όταν ακούει οικεία μουσική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει