Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διπλό νόημα στο DNA

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα δεύτερο κωδικό κρυμμένο μέσα στο γενετικό κώδικα. Αυτός ο δεύτερος κωδικός περιέχει πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο που οι επιστήμονες διαβάζουν τις οδηγίες του DNA.

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να ερμηνεύσουν μεταλλάξεις που δίνουν νόημα στα θέματα υγείας και ασθένειας.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δόκτορα Τζον Σταματογιαννόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Επιστημών του Γονιδιώματος και της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, έκανε τη συγκεκριμένη ανακάλυψη και τα ευρήματα αναφέρονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Science.

Τo έργο τους είναι μέρος της εγκυκλοπαίδειας του σχεδίου στοιχείων του DNA, επίσης γνωστό ως κωδικοποίηση. Η κωδικοποίηση αυτή έχει ως στόχο την ανακάλυψη του «πώς» και του «πού» οδηγούν οι βιολογικές λειτουργίες που αποθηκεύονται στο ανθρώπινο DNA.

Δεδομένου ότι ο γενετικός κώδικας αποκρυπτογραφήθηκε τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες υπέθεταν πως είχε χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για να γράψει τις πληροφορίες για τις πρωτεΐνες. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανακάλυψαν με έκπληξη ότι τα γονιδιώματα χρησιμοποιούν τον γενετικό κώδικα για να γράψουν σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Η μία περιγράφει πώς γίνονται οι πρωτεΐνες και η άλλη καθοδηγεί το κύτταρο σχετικά με το πώς ελέγχονται γονίδια. Η μια γλώσσα είναι γραμμένη πάνω από την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που η δεύτερη γλώσσα παρέμεινε τόσο πολύ καιρό κρυφή.

«Για περισσότερα από 40 χρόνια θεωρούσαμε δεδομένο ότι οι αλλαγές του DNA,  επηρεάζουν το γενετικό κώδικα αποκλειστικά και μόνο σε ό,τι αφορά το πώς γίνονται οι πρωτεΐνες. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η εντύπωση που είχαμε για την αναγνώριση του ανθρώπινου γονιδιώματος ήταν μόλις η μισή εικόνα. Αυτά τα νέα ευρήματα τονίζουν ότι το DNA είναι μια απίστευτα ισχυρή συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών, την οποία η φύση έχει αξιοποιήσει πλήρως με απροσδόκητους τρόπους», είπε ο κ. Σταματογιαννόπουλος.

Ο γενετικός κώδικας χρησιμοποιεί ένα αλφάβητο 64 γραμμάτων που ονομάζονται κωδικόνια. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανακάλυψε ότι μερικά κωδικόνια τα οποία ονόμασαν «δυόνια» μπορεί να έχουν δύο σημασίες. Η μία σχετίζεται με την αλληλουχία της πρωτεΐνης και η άλλη με τον έλεγχο του γονιδίου. Αυτές οι δύο έννοιες φαίνεται να έχουν εξελιχθεί σε συνεννόηση μεταξύ τους. Οι οδηγίες ελέγχου γονιδίου φαίνεται πως συμβάλλουν στη σταθεροποίηση ορισμένων ευεργετικών χαρακτηριστικών των πρωτεϊνών και στο πώς φτιάχνονται.

Η ανακάλυψη των δυονίων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πώς οι επιστήμονες και οι γιατροί ερμηνεύουν το γονιδίωμα του ασθενούς και αναμένεται να ανοίξουν νέες πόρτες, για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

«Το γεγονός ότι ο γενετικός κώδικας μπορεί να γράψει ταυτόχρονα δύο είδη πληροφοριών, σημαίνει ότι πολλές αλλαγές του DNA που φαίνεται να αλλάζουν τις πρωτεϊνικές αλληλουχίες μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλούν ασθένειες, διαταράσσοντας τα προγράμματα ελέγχου του γονιδίου ή ακόμα και τους δύο μηχανισμούς ταυτόχρονα», τόνισε ο κ. Σταματογιαννόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει