Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή τροφή που γίνεται με την προσθήκη μιας αρχικής καλλιέργειας βακτηρίων σε παστεριωμένο γάλα. Μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε ποικιλία γάλακτος.
Συχνότερα, ωστόσο, παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Περιέχει ένα καλό ποσοστό θερμίδων και είναι κατάλληλο τόσο για πρωινό όσο και για σνακ. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως συστατικό για ποτά και μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο για την ξινή κρέμα και το γάλα σε ορισμένες συνταγές.
Το άρωμα, το σώμα και η γεύση του γιαουρτιού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας και το γάλα, την ποσότητα του λίπους γάλακτος και τα άπαχα στερεά γάλακτος, τη διαδικασία της ζύμωσης και τη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται.
Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και ιωδίου. Το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης Β5, ψευδαργύρου, καλίου, πρωτεϊνών και μολυβδαινίου. Αποτελεί έναν υγιή τρόπο για να πάρει το σώμα το ασβέστιο που χρειάζεται για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή περιέχει ένα ένζυμο, τη λακτάση, που διασπά τη λακτόζη στο πεπτικό σύστημα.
Τα οφέλη για την υγεία από το γιαούρτι
Το γιαούρτι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μερίδα γιαούρτι ημερησίως είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση. Λόγω του ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και άπαχο πηγμένο γάλα είναι καλό για όσους υποφέρουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην πέψη των τροφών και την απομάκρυνση των μολύνσεων από το στομάχι.
Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος, ενώ είναι χρήσιμο και για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Ακόμα, βοηθά τον οργανισμό να αισθάνεται το αίσθημα της πληρότητας, ως εκ τούτου είναι ιδανική τροφή για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.