Οι υπερβολικοί έπαινοι των γονιών καταπνίγουν τα παιδιά τους

Οι μαμάδες και μπαμπάδες που… φλομώνουν τα παιδιά τους στην υπερβολική κολακεία, προκειμένου να τους ενισχύσουν την χαμηλή αυτοεκτίμηση στην πραγματικότητα τα καταπνίγουν, αναφέρει νέα μελέτη.

Σε πειράματα που έγιναν σε ομάδες περίπου 1.000 ενηλίκων και 500 παιδιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα παιδιά που αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης, δίστασαν να αναλάβουν δύσκολες εργασίες, αν προηγουμένως είχαν λάβει υπερβολικές φιλοφρονήσεις από τους ενήλικες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν τους γονείς να επαινούν τα παιδιά τους όταν θεώρησαν ότι αυτά αγωνίστηκαν με αυτοπεποίθηση. Υπερβολικές φράσεις όπως «είσαι σούπερ καλός», ή «απάντησες εξαιρετικά γρήγορα», βρίσκονταν στο…ρεπερτόριό τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γονείς έτειναν να δώσουν πιο υπερβολικούς επαίνους όταν ήξεραν ότι τα παιδιά τους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μαγνητοσκοπημένων συνομιλιών, κάθε μία από τις οποίες διήρκεσε μόλις πέντε λεπτά, οι γονείς επαίνεσαν το παιδί τους έξι φορές κατά μέσο όρο και το ένα τέταρτο από τα κομπλιμέντα τους περιελάμβανε ένα υπερβολικό επίρρημα.

Στο επόμενο τεστ τα παιδιά ζωγράφισαν έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και στη συνέχεια έλαβαν ένα σημείωμα που περιελάμβανε υπερβολικά ή μη-υπερβολικά σχόλια από έναν «επαγγελματία ζωγράφο». Ενα παράδειγμα σχολίου ήταν το: «Εφτιαξες ένα όμορφο σχέδιο!». Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα σχόλιο που δεν περιέχει κανένα πομπώδες επίρρημα.

Τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών κλήθηκαν στη συνέχεια να ζωγραφίζουν απλές ή περίπλοκες ζωγραφιές. Τα παιδιά με την αυτο-οριζόμενη λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους επέλεξαν το πιο εύκολο έργο, αν πήραν στο προηγούμενο  υπερβολικούς επαίνους, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντίθετα εκείνα που έλαβαν ένα συγκρατημένο σχόλιο αλλά διέθεταν αυτοπεποίθηση είχαν την τάση να επιλέγουν την ανάληψη δυσκολότερων έργων.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν πως τα παιδιά με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση που πήραν σχόλιο ότι «έκαναν απίστευτα καλό σχέδιο», δίστασαν να αναλάβουν ένα δύσκολο επίτευγμα από φόβο μήπως δεν τα καταφέρουν εξίσου καλά. Με λίγα λόγια «συρρικνώθηκαν».

«Είναι καλό να συνειδητοποιούμε τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδιά. Ακόμα κι αν το μήνυμα έχει καλές προθέσεις, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Eddie Brummelman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα πειράματα διεξήχθησαν στις Κάτω Χώρες, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές η ανατροφή των παιδιών είναι παρόμοια με εκείνη στην Αμερική.

Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη που είχαν και ψυχολόγοι που έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενες μελέτες. Οτι δηλαδή οι μοντέρνοι γονείς φορτώνουν με υπερβολικό βάρος υψηλής αυτοεκτίμησης τα παιδιά τους, χωρίς όμως εκείνα να μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την τακτική και να αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται μπροστά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει