Παγκόσμια Ημέρα Ορασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ορασης (Ημέρα κατά της τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης.

Ετσι φέτος συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες του κόσμου στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις που έχει, τόσο για τον πάσχοντα, όσο και για το περιβάλλον του.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν σκεφτεί κανείς πως κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται, ενώ κάθε λεπτό ένα παιδί χάνει την όρασή του. Οι τυφλοί ανέρχονται σε περίπου 40-45 εκατομμύρια παγκοσμίως και το μεγαλύτερο ποσοστό τους ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον οφθαλμίατρο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί  πως 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στη χώρα μας είναι ο διαβήτης.

Παγκοσμίως, όμως, όσο ο πληθυσμός γηράσκει και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά της τύφλωσης από χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου το 80% των 45 εκατομμυρίων τυφλών που υπάρχουν στον κόσμο, είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Περίπου το 90% απ’ αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπου τα ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν εύκολα να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κι όμως, πολλές από τις προϋποθέσεις που οδηγούν σε τύφλωση, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να θεραπευτούν αρκεί να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ορασης είναι μια ευκαιρία για όλους να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα, ώστε να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία Υγείας των χωρών να συμμετάσχουν και να διαθέσουν κεφάλαια για εθνικά προγράμματα πρόληψης της τύφλωσης.

Παράλληλα, να εκπαιδευτεί το κοινό πάνω στο στόχο της πρόληψης της τύφλωσης και να αναπτύξει στρατηγικές, για να συμπαρασταθεί στους συνανθρώπους του, που χρήζουν βοήθειας ή να ενημερωθεί ώστε να μπορέσει να συμπαρασταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στους οικείους τους, που τυχόν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει