Τα παιδιά έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι είχαν οι γονείς τους

Τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να τρέξουν το ίδιο γρήγορα όσο έτρεχαν οι γονείς τους όταν βρίσκονταν στην ηλικία τους, σύμφωνα με μελέτη σχετική με τη φυσική κατάσταση που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το έργο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας υποδεικνύει πως τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των παιδιών μειώνονται.

Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία σε βάθος 46 χρόνων και με τη συμμετοχή περισσότερων από 25 εκατ. παιδιών από 28 χώρες και το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως τα παιδιά τρέχουν σήμερα το μίλι κατά 90 δευτερόλεπτα πιο αργά απ’ ό,τι το έκαναν οι νέοι της ηλικίας τους πριν από 30 χρόνια.

Η καρδιαγγειακή αντοχή (η αντοχή που μετριέται από το πόσο πολύ μπορεί να τρέξει κάποιος σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα) μειώνεται με συνέπεια κατά 5% σε κάθε δεκαετία, σύμφωνα με ευρήματα και αυτό ισχύει για όλα τα κράτη.

Η πτώση παρατηρείται σε αγόρια και κορίτσια, στις ηλικίες από 9 έως 17 ετών και συνδέεται με την παχυσαρκία, με ορισμένες χώρες να έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από άλλες.

«Περίπου το 30% έως 60% των μειώσεων στην απόδοση της αντοχής στο τρέξιμο μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της λιπώδους μάζας», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Grant Tomkinson της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις  χώρες του Δυτικού κόσμου, ωστόσο το φαινόμενο παρουσιάζεται επίσης και σε ορισμένα μέρη της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Δρ Tomkinson είπε τα παιδιά πρέπει να εμπνέονται και να ενθαρρύνονται να κάνουν πιο έντονη άσκηση. Διαφορετικά, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είναι τρομακτικές, προσθέτει.

«Εάν ένα νεαρό άτομο είναι γενικά σε κακή φυσική κατάσταση τώρα, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αργότερα στη ζωή του συνθήκες όπως η καρδιακή νόσος. Για να παραμείνουν υγιή τα παιδιά αλλά και οι νέοι γενικότερα θα πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μία ώρα φυσικής δραστηριότητας καθημερινά, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή τα σπορ στο σχολείο. Αυτό μπορεί να γίνει και διακεκομμένα και όχι συνεχόμενα», αναφέρει ο  Δρ Tomkinson.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Michael Gwitz, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζει: «Το είδος της άσκησης είναι πραγματικά σημαντικό. Η άσκηση που θα κάνει τα παιδιά να ιδρώσουν είναι βιώσιμη και δυναμική για την προώθηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης. Το να πηγαίνει το παιδί απλά στο γυμναστήριο ή να ανήκει σε μια ομάδα σχολικού αθλητισμού μπορεί να μην είναι αρκετό αν δεν συνηθίζει να έχει γενικότερα πολλή κίνηση στην καθημερινότητά του».

Και καταλήγει:

«Είναι τεκμηριωμένο από μελέτες πως αν κάποιος είναι σωματικά αδρανής στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του αργότερα, μεγαλώνοντας. Η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και γι’ αυτό όσο νωρίτερα αρχίσουν τα παιδιά την άσκηση, τόσο το καλύτερο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να γίνουν ενεργά σωματικά γιατί αυτό θα προστατέψει την καρδιά τους, καθώς μεγαλώνουν. Οι γονείς, το σχολείο και ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να τα βοηθήσει να μπουν στο δρόμο της 60λεπτης άσκησης σε καθημερινή βάση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει