Προειδοποίηση οι παιδικοί εφιάλτες για μελλοντικές ψυχικές διαταραχές

Οι τακτικοί εφιάλτες που μπορεί να έχει κανείς στην παιδική ηλικία ενδέχεται να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ψυχωτικών διαταραχών αργότερα στη ζωή, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep αναφέρει πως τα περισσότερα παιδιά έχουν εφιάλτες, ωστόσο όταν αυτοί επιμένουν μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Αν τα παιδιά τρομάζουν τη νύχτα και ουρλιάζουν στον ύπνο τους έχουν ακόμα πιο αυξημένο κίνδυνο.

Στη μελέτη που θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανιχνεύσουν τα πρώτα σημάδια της ψυχικής ασθένειας, παρακολουθήθηκαν 6.800 παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Οι γονείς τους ρωτήθηκαν για τυχόν προβλήματα ύπνου των παιδιών τους και στο τέλος της μελέτης τα παιδιά αξιολογήθηκαν για ψυχωσικές εμπειρίες, όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και άλλες σκέψεις που όμως ήταν υπό έλεγχο.

Η μελέτη έδειξε πως  η πλειοψηφία των παιδιών είχε εφιάλτες σε κάποιο βαθμό, αλλά στο 37% των περιπτώσεων οι γονείς ανέφεραν προβλήματα με εφιάλτες για πολλά συναπτά έτη.

Ενα στα 10 παιδιά είχαν νυχτερινό τρόμο συνήθως στην ηλικία μεταξύ 3 και 7 ετών.

Προειδοποιητικό φως

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα με εφιάλτες και τρόμους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή του ατόμου. Περίπου 47 στα 1.000 παιδιά έχουν κάποια μορφή ψυχωσικής εμπειρίας.

Ωστόσο, τα παιδιά που έχουν εφιάλτες μέχρι την ηλικία των 12 είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα και ο κίνδυνος να παρουσιάσουν νυχτερινό τρόμο είναι σχεδόν διπλάσιος.

«Οι εφιάλτες είναι σχετικά συχνοί, όπως και οι νυχτερινοί τρόμοι είναι απολύτως φυσιολογικοί, αλλά αν επιμένουν, τότε ίσως υπάρχει κάτι πιο σοβαρό», λέει ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Dieter Wolke.

Η σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της ψύχωσης δεν είναι σαφής. Θεωρείται ότι ο εκφοβισμός ή άλλα τραυματικά γεγονότα νωρίς στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν και τα δύο προβλήματα.

′Η ο τρόπος που καλωδιώνονται τα μυαλά των παιδιών είναι τέτοιος που μπλέκουν το πραγματικό με το μη πραγματικό, ή ο ύπνος και η εγρήγορση είναι λιγότερο διακριτές καταστάσεις. Ετσι, το να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα του ύπνου δεν εμποδίζει απαραίτητα τις ψυχωτικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, οι εφιάλτες μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν πιο σοβαρά προβλήματα.

Ο καθηγητής Wolke επισήμανε πως μια τακτική ρουτίνα και ποιότητα του ύπνου είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του εφιάλτη: «Η υγεία του ύπνου είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν τακτικό ύπνο στην ίδια ώρα κάθε βράδυ, να αποφεύγουν το άγχος, να μην βλέπουν ταινίες πριν πέσουν στο κρεβάτι και να μην έχουν κοντά τους υπολογιστή».

Οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορείτε να τους διαχειριστείτε ξυπνώντας σύντομα το παιδί.

«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη γιατί κάθε τι που μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε εγκαίρως τα σημεία της ψυχικής ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν. Η πρώιμη παρέμβαση θα τα βοηθήσει να αποφύγουν την πιθανότητα να πάσχουν από παγιωμένες ψυχικές ασθένειες όταν ενηλικιωθούν», καταλήγει ο Wolke.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει