Πάνω από 2 ποτά την ημέρα στη μέση ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, στη μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο απ’ ό,τι το κάνουν οι «παραδοσιακοί παράγοντες».

Με λίγα λόγια το αλκοόλ πάνω από το μέτρο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου μεγαλύτερο από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Stroke.

Σε μια μελέτη που παρακολούθησε 11.644 μεσήλικες δίδυμους Σουηδούς επί 43 χρόνια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ανάμεσα σε εκείνους που έπιναν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα (κάτι που χαρακτηρίστηκε «βαριά κατανάλωση») και εκείνους που έπιναν λιγότερο από μισό ποτό την ημέρα (κάτι που χαρακτηρίστηκε «ελαφριά κατανάλωση»).

Η μελέτη έδειξε ότι:

Οσοι έπιναν πολύ είχαν περίπου 34% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση που εκείνους που έπιναν λίγο.

Οσοι έπιναν πολύ είχαν στη μέση ηλικία (μεταξύ 50 και 60 ετών) μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο πέντε χρόνια νωρίτερα στη ζωή τους, ανεξάρτητα από γενετικούς παράγοντες ή τρόπο ζωής.

Οσοι έπιναν πολύ είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα μέσα της ζωής τους σε σύγκριση με γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή πίεση του αίματος και ο διαβήτης.

Περίπου στην ηλικία των 75 ετών η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης φάνηκε να παίρνουν… κεφάλι μπροστά από το αλκοόλ ως κύριοι παράγοντες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει διαφορές με βάση την ηλικία.

«Έχουμε τώρα μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, το πώς αλλάζουν με την ηλικία και ποια είναι η επιρροή της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ όσο μεγαλώνουμε», τόνισε η δρ Pavla Kadlecova, στατιστικολόγος στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Αγίας Άννας στο Κέντρο Έρευνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από το σουηδικό μητρώο διδύμων του ιδίου φύλου που απάντησαν στα ερωτηματολόγια την περίοδο 1967-1970. Όλα τα δίδυμα ήταν κάτω των 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Μέχρι το 2010 το μητρώο απέδωσε 43 χρόνια παρακολούθησης συμπεριλαμβανομένων του εξιτηρίου από το νοσοκομείο και των αιτιών του θανάτου.

Οι έρευνες στη συνέχεια ταξινόμησαν τα δεδομένα που βασίστηκαν σε εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Είχαν χαρακτηριστεί ως πότες που έπιναν πολύ, μέτρια ή λίγο με βάση τα ερωτηματολόγια. Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο από το αλκοόλ με τους άλλους κινδύνους όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Μεταξύ ζευγών πανομοιότυπων διδύμων, τα αδέρφια που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έπιναν περισσότερο από τα αδέλφια τους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλκοόλ στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από την κληρονομικότητα ή τον τρόπο ζωής.

Η μελέτη είναι σύμφωνη με το όριο που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δηλαδή τα δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.

Η τακτική βαριά κατανάλωση οποιουδήποτε είδους αλκοόλ μπορεί, ως γνωστόν, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς που με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλους κινδύνους.

«Για τους μεσήλικες η αποφυγή των δύο ποτών σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι ένας τρόπος για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», επισημαίνει η Kadlecova.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει