Τα παυσίπονα σε αναβράζοντα δισκία κίνδυνος για την καρδιά

Τα διαλυτά παυσίπονα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία τους, επειδή είναι πλούσια σε αλάτι, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ορισμένα από τα παυσίπονα που λαμβάνονται με την μορφή αναβράζοντος δισκίου μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και τη μέγιστη δόση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου για έναν ενήλικα κι αυτό μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες, αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης που εξέτασαν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στην Αγγλία και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMJ.

Βρήκαν, μάλιστα, σύνδεση ανάμεσα στα αναβράζοντα δισκία και τις καρδιακές προσβολές ή τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Συγκρίνοντας με ασθενείς που λάμβαναν τα ίδια φάρμακα χωρίς αλάτι, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά τα αναβράζοντα ή διαλυτά φάρμακα, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από αγγειακή αιτία κατά ένα πέμπτο. Είχαν επίσης εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, που οι ερευνητές αναφέρουν ότι αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος.

«Γνωρίζουμε ότι το πολύ αλάτι προκαλεί υπέρταση και η υπέρταση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Jacob George από το νοσοκομείο Ninewells στο Νταντί.

Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας τονίζει βέβαια πως είναι σημαντικό για τον καθένα να θυμάται πως η έρευνα για τα άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα αυτά κάθε μέρα, δεν σημαίνει ότι η περιστασιακή χρήση θα μπορούσε να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.

Το «κρυμμένο αλάτι» στα διαλυτά φάρμακα

Πολλοί αναβράζοντα φάρμακα περιέχουν αλάτι. Αυτό συμβαίνει διότι για να αφρίσουν ή να διαλυθούν περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται διττανθρακικό, η οποία συχνά συνδυάζεται με νάτριο.

Η μελέτη εξέτασε 24 διαφορετικά αναβράζοντα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών παυσίπονων, όπως η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη.

Οπως είπε ο δρ George, πολλοί άνθρωποι αγοράζουν αυτά τα είδη χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που χρησιμοποιούν τη μέγιστη ημερήσια ποσότητά τους. Επειδή, όμως, δεν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους, οι κατασκευαστές τους θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση της περιεκτικότητας των προϊόντων τους σε αλάτι.

Στη μελέτη, τα επίπεδα του νατρίου σε δισκία κυμαίνονταν από πολύ χαμηλά (3 mmol) έως και πολύ υψηλά (18 mmol). Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου για έναν ενήλικα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε η έρευνα είναι 104 mmol την ημέρα. Επομένως, ένα άτομο που λαμβάνει τη μέγιστη ημερήσια δόση των οκτώ αναβραζόντων δισκίων παρακεταμόλης για παράδειγμα, θα καταπιεί περίπου 144 mmol νατρίου, κάτι που σημαίνει πως η ποσότητα υπερβαίνει την ημερήσια πρόσληψη αλατιού.

Εάν λοιπόν σ’ αυτό προστεθεί και το αλάτι που ο καθένας προσλαμβάνει από τη διατροφή του στη διάρκεια της ημέρας, τότε η συνολική πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα υψηλή, άρα και ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ολα τα φάρμακα που περιέχουν τουλάχιστον 1 mmol (ή 23 mg) νατρίου – ένα συστατικό του αλατιού – σε κάθε δόση, απαιτείται να δηλώνουν με επισήμανση ότι το προϊόν περιέχει νάτριο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Χωρίς σαφή σήμανση για το πόσο ακριβώς νάτριο περιέχουν αυτά τα προϊόντα, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσο επιπλέον νάτριο θα μπορούμε να πάρουμε από την τροφή μας, αν τα χρησιμοποιήσουμε. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου σε οποιαδήποτε μορφή θέτει την πίεση του αίματος σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, που αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στον κόσμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει