Οι πεινασμένοι καταναλωτές αγοράζουν παχυντικά τρόφιμα

Oι άνθρωποι που… εξορμούν για ψώνια όταν πεινάνε, έχουν την τάση να φορτώνουν τα καροτσάκια τους με τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Η πείνα τους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν επηρεάζει μόνο το φαγητό που θα καταναλώσουν την ίδια ημέρα, αλλά και τα γεύματα που θα προτιμήσουν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με τους ερευνητές Μπράιαν Γουόνσικ και Ανίρ Ταλ  του Πανεπιστημίου του Κορνέλ.

«Είναι γνωστό πως οι πεινασμένοι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ και αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες έτσι ώστε να αγοράσουν υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οταν είμαστε πεινασμένοι θεωρούμε ότι τα τρόφιμα που είναι υψηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια», τόνισε ο Ταλ.

«Το να κάνει κανείς δίαιτα την ημέρα που θα πάει για ψώνια, παρακάμπτοντας ένα γεύμα δεν είναι απόλυτα καλή ιδέα, γιατί έτσι κι αλλιώς αν ψωνίζει πεινασμένος, αυτά που θα αγοράσει για τις επόμενες ημέρες θα είναι επίσης υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα», προσθέτει.

Γλυκά, αλμυρά σνακς και κόκκινο κρέας κρίθηκαν υψηλότερης θερμιδικής αξίας τροφές στη μελέτη του Κορνέλ, την ίδια ώρα που τα φρούτα, τα λαχανικά και τα στήθη κοτόπουλου υπολογίζονται ως επιλογές χαμηλών θερμίδων. Ο Ταλ εξετάζει τώρα αν η κατανάλωση ενός σνακ πριν από την εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να ανατρέψει την κλίμακα, ωθώντας τους καταναλωτές στην επιλογή τροφίμων με χαμηλές θερμίδες.

Μία άλλη εμπειρογνώμων εξήγησε ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο που ωθεί τους ανθρώπους να ψωνίσουν πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα:

«Το σώμα σας δεν ξέρει τη διαφορά στην στέρηση από μια σειρά τροφίμων, αν δηλαδή πρόκειται για νηστεία ή δίαιτα ή αν πρόκειται για πείνα και έλλειψη τροφίμων.  Το σώμα σας δεν ξέρει ότι υπάρχουν παντοπωλεία ή ότι μπορείτε να παραγγείλετε πίτσα σχεδόν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα, όσο η γεωργία ή η τεχνολογία. Σκέφτεται ακόμα ότι πρέπει να βγούμε έξω για να βρούμε φαγητό», εξηγεί η Σαμάνθα Χέλερ, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης.

Ως εκ τούτου, όταν ο οργανισμός στερείται τροφής, λειτουργεί σ’ αυτόν το ένστικτο της επιβίωσης, επειδή δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει ένα άλλο γεύμα.

«Αυτός ο μηχανισμός άμυνας επηρεάζει τόσο τις ψυχολογικές όσο και τις φυσιολογικές παραμέτρους. Οταν ξεκινάτε να επιλέγετε και να καταναλώνετε φαγητό, το σώμα σας κατευθύνει να πάτε σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας για να αντικαταστήσει τις χαμένες θερμίδες ή τα χαμένα γεύματα, αλλά και για να αποθηκεύσει σε περίπτωση που μπορεί να πεινάσετε ξανά», λέει η Χέλερ.

Για να κάνουν περισσότερο σαφή τα ευρήματά τους οι ερευνητές έκαναν δύο πειράματα. Το πρώτο ήταν ένα εργαστηριακό πείραμα, στο οποίο είπαν στους συμμετέχοντες να μην φάνε πέντε ώρες πριν από τη μελέτη. Πριν ξεκινήσει η δοκιμή μερικοί από τους 68 συμμετέχοντες πήραν κράκερς για να κατευνάσουν την πείνα τους. Στη συνέχεια όλοι κλήθηκαν να «ψωνίσουν» σε μια προσομοίωση ενός online παντοπωλείου. Οι πεινασμένοι άνθρωποι έτειναν να επιλέγουν υψηλότερα σε θερμίδες τρόφιμα όπως κανονικό παγωτό αντί για παγωτό με χαμηλά λιπαρά. Σε μια δεύτερη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 82 πραγματικούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εποχές που ήταν πιο πιθανό να είναι πεινασμένοι. Και πάλι οι Γουόνσικ και Ταλ διαπίστωσαν ότι οι πεινασμένοι αγοραστές ψώνισαν περισσότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν πεινούσαν.

Η διατροφολόγος Χέλερ είπε ότι αυτή είναι μια πολύ μικρή μελέτη που δείχνει ότι η παράλειψη γευμάτων ή η νηστεία, ή ακόμα η περιοριστική δίαιτα ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα είναι πιθανό να αποτύχει αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους.

«Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να τρώει σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό δίνει στο σώμα το σήμα ότι τα “καύσιμα” είναι άμεσα διαθέσιμα. Ο μεταβολισμός μπορεί να τρέξει σε άριστο επίπεδο. Η ενέργεια είναι διαθέσιμη για όλες τις βιολογικές λειτουργίες και τις καθημερινές δραστηριότητες. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τα μέσα για να κρατήσει το σώμα υγιές και η διάθεση βελτιώνεται. Η επιλογή υγιεινών τροφίμων, η τακτική κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού, η παρακολούθηση των μερίδων και η καθημερινή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για το σώμα και το μυαλό να είναι πιο υγιή και ο οργανισμός να είναι γεμάτος ευεξία», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει