Πέντε μύθοι για το Αλτσχάιμερ που μπορεί να πιστέψατε

Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια που δημιουργεί φόβο. Η προοπτική να χάσει κανείς το μυαλό και τις αναμνήσεις του, να μη μπορεί να αναγνωρίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, γεννά μέσα του άγχος.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012, γεννά περισσότερο φόβο από οποιαδήποτε άλλη ανίατη ασθένεια. Πολλές φορές αυτός ο φόβος γεννά παρανοήσεις, αφού πολλοί άνθρωποι πιστεύουν κάποια πράγματα για το Αλτσχάιμερ που δεν είναι τίποτα άλλο από μύθοι.

Ισως λοιπόν ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσουμε πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα άτομα που πάσχουν απ’ αυτήν, αλλά και τις οικογένειές τους.

Ας δούμε λοιπόν τους μύθους που υπάρχουν και τι ισχύει πραγματικά:

1. Το Αλτσχάιμερ και η άνοια είναι το ίδιο πράγμα: H νόσος του Αλτσχάιμερ είναι στην πραγματικότητα μια μορφή άνοιας -ο πιο κοινός τύπος- και αυτός είναι ο λόγος που και οι δύο όροι συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Κάπου μεταξύ 60%-80% των ατόμων που έχουν άνοια, πιστεύεται ότι έχουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

2. Αν ξεχάσετε το όνομα ενός φίλου σημαίνει ότι έχετε Αλτσχάιμερ: Η διαφορά ανάμεσα σε ένα ολίσθημα της μνήμης που σηματοδοτεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ και ένα περιστατικό της γήρανσης είναι το θέμα πολλών επιστημονικών συζητήσεων. Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: Ο καθένας μας μπορεί να χάσει τα κλειδιά του κάποια φορά και είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά αν ξεχάσει σε τι ακριβώς χρησιμεύουν τα κλειδιά αυτό μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας.

3. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους: Η άνοια δεν πλήττει μόνο τα άτομα με γκρίζα μαλλιά. Η πρώιμη έναρξη κάποιας μορφής της νόσου του Αλτσχάιμερ έχει εντοπιστεί ακόμα και στην ηλικία των 30. Μόνο το 5% των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν πρόωρη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ αλλά τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

4. Ξέρουμε τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ: H επιστήμη δεν έχει ακόμα καθορίσει ποια είναι η ακριβής αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πολλοί ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός βιολογικών διεργασιών που προκαλούν την ασθένεια, όπως: η βήτα αμυλοειδής πρωτεϊνη που δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

5. Το Αλτσχάιμερ μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι, καθηλωμένα σε αναπηρικές πολυθρόνες: Ισως είναι ο πλέον καταστροφικός μύθος που αφορά τη νόσο. Αυτή η αντίληψη ότι οι άνθρωποι με την ασθένεια είναι καταδικασμένοι σε ένα μέλλον στο οποίο θα χάσουν την ανθρώπινή τους υπόσταση, απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Αλλά αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να διευκολύνει τόσο τη ζωή των ασθενών όσο και εκείνων που έχουν το βαρύ καθήκον να τους φροντίζουν.

Η γνώση, η ενημέρωση και η κατανόηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την πραγματικότητα της ζωής όσων πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει