Περίπου 1 εκατ. Έλληνες διέγραψαν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους

Τα πάνω-κάτω έρχονται στους υπολογισμούς της κυβέρνησης για τα έσοδα που θα προκύψουν από τον ΕΝΦΙΑ μετά τις διορθώσεις που έκαναν στη δήλωση ακινήτων Ε9 γύρω στους 900.000 ιδιοκτήτες.

Κι αυτό γιατί μετά τις μικρές ή μεγάλες διορθώσεις που έγιναν στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων για τα έτη 2011-2014, προκύπτει πως η εικόνα που εμφανιζόταν πριν τις διορθώσεις και βάσει της οποίας εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου απέχει πολύ από τα πραγματικά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν εκ των υστέρων μικρότερη περιουσία απ’ όση εμφανιζόταν στο Ε9 πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά. Λαμβανομένου δε υπόψιν του γεγονότος ότι γύρω στους 80.000-90.000 ιδιοκτήτες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Taxisnet, προκειμένου να διορθώσουν την ακίνητη περιουσία τους, όπως αυτή εμφανίζεται στο σύστημα και ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενταθεί όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας των διορθώσεων χωρίς επιβολή προστίμων (19/12) χάρη στο… χούι του Ελληνα να τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Αυτό, όμως, αποδεικνύει και πως μέχρι τώρα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ήταν εντελώς πρόχειρος και βασισμένος σε λανθασμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να «δικαιώνεται» η Τρόικα που υποστήριζε πως η εισπραξιμότητα θα είναι μικρή και θα φτάσει το πολύ μέχρι το 66% σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υποστήριζε πως θα αγγίξει το 75%, σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό χαράτσι που πληρωνόταν μέσω της ΔΕΗ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει