Περισσότερο αποδοτική στους νέους η εγχείριση προστάτη

Περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης έχουν οι νεότεροι άνδρες, που προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου του προστάτη, όταν η ασθένεια βρίσκεται στα πρώιμα στάδια, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, η αφαίρεση του προστάτη με χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση καρκίνου έχει ιδιαίτερο αντίκρισμα κυρίως στους νεότερους ασθενείς απ’ ό,τι στους πιο ηλικιωμένους, που έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν της ασθένειας περίπου δύο δεκαετίες συγκριτικά με εκείνους που επιλέγουν την τακτική της αναμονής.

Η έρευνα που έγινε από 14 νοσοκομεία στη Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Jan-Erik Johanson από το Πανεπιστήμιο του Ορεμπρο, διαπίστωσε πως οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη που είναι κάτω από τα 65 και προχωρούν σε άμεση αφαίρεση της κακοήθειας του προστάτη έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με εκείνους που είναι πάνω από 65 χρόνων.

Στο θέμα του καρκίνου του προστάτη υπήρχε ανέκαθεν μια διαμάχη για το αν είναι καλύτερα ο ασθενής να κάνει άμεσα επέμβαση ή να περιμένει και η παραπάνω μελέτη ουσιαστικά αναθερμαίνει αυτή τη διαμάχη. Οι υπέρμαχοι της τακτικής της αναμονής υποστηρίζουν πως η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Στην πρόσφατη διεθνή μελέτη παρακολουθήθηκαν επί 24 χρόνια περίπου 700 καρκινοπαθείς που είχαν όγκο στον προστάτη. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του και οι υπόλοιποι απλά έκαναν τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους και κατά περίπτωση ορμονική θεραπεία.

Από τα στοιχεία προέκυψε πως η ομάδα των χειρουργημένων είχε καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, καθώς η προστατεκτομή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 44% για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μέχρι το τέλος του 2012 είχαν αποβιώσει 200 ασθενείς (η επέμβαση είχε γίνει τη δεκαετία 1989-1999), ενώ από την ομάδα των μη χειρουργημένων είχαν αποβιώσει οι 247.

Ωστόσο, το όφελος δεν ήταν το ίδιο όταν υπολογίστηκαν οι ηλικιακές ομάδες των χειρουργημένων ασθενών, καθώς εκείνοι που κυρίως ωφελήθηκαν ήταν οι ασθενείς κάτω των 65 ετών.

Παράλληλα, όμως, η μελέτη διαπίστωσε πως το 40% των μη χειρουργημένων ασθενών μετά την πάροδο μίας 20ετίας δεν χρειαζόταν καν επέμβαση επειδή ο όγκος εξελισσόταν τόσο αργά που κρίθηκε πως είναι ιδιαίτερα χαμηλού κινδύνου.

«Αυτό δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών με τοπικό εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια χωρίς σημαντική επίπτωση στην υγεία τους», τόνισε σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Johanson.

O καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες, με τον όγκο να μεγαλώνει γρήγορα και να δίνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία, όταν είναι επιθετικός, ενώ άλλες φορές αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν εμφανίζει συμπτώματα και ουσιαστικά δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή που συνήθως πεθαίνει από άλλη αιτία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γνώμες των γιατρών διίστανται σχετικά με την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί και γι’ αυτό συνιστάται η τακτική της αναμονής όταν ο όγκος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απειλητικός. Εξάλλου, οι παρενέργειες που έχει η επέμβαση είναι τόσο μεγάλες σε ορισμένες περιπτώσεις που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των ανδρών, καθώς σε ποσοστό περίπου 80% όσοι προχωρήσουν σε χειρουργείο, εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και ακράτεια ούρων. Οι παρενέργειες μάλιστα αυτές εμφανίζονται ανεξάρτητα από την επιτυχία ή μη της χειρουργικής επέμβασης. Γι’ αυτό και ο ασθενής σε συνεργασία με τον γιατρό του θα πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά προτού πάρει την απόφασή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει