Πιο κοντά στη θεραπεία της αλλεργίας της γάτας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα οδηγήσει σε θεραπεία για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στις τρίχες της γάτας.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου «ανιχνεύει» τα αλλεργιογόνα που έχει η γάτα.

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις γάτες, τους σκύλους και άλλα ζώα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η φαγούρα, ο βήχας και η ρινική καταρροή.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε έναν αντιληπτό κίνδυνο. Φυσιολογικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται σε επιβλαβείς ιούς και βακτήρια. Αλλά όταν πρόκειται για αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει λανθασμένα το αλλεργιογόνο ως κάτι επικίνδυνο, όπως συμβαίνει με τα μόρια της τρίχας των κατοικίδιων και έτσι ξεκινά μια ανοσολογική απόκριση.

Η πιο κοινή αιτία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στις γάτες είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Fel d 1, η οποία βρίσκεται σε μικροσκοπικά κομμάτια του δέρματος των ζώων (συχνά συνοδεύεται από αποξηραμένο σάλιο).

Η ομάδα του Cambridge ανακάλυψε πως αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει μία φλεγμονώδη απόκριση, ανάλογη μ’ αυτήν που συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με μια κοινή βακτηριακή τοξίνη που βρίσκεται στο περιβάλλον και ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης (LPS).

«Το πώς ακριβώς το τρίχωμα της γάτας προκαλεί μια τόσο σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους, αποτελούσε εδώ και πολύ καιρό ένα μυστήριο. Εμείς βρήκαμε όχι μόνο ότι ο λιποπολυσακχαρίτης εμπλέκεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο τρίχωμα της γάτας, αλλά καταφέραμε να εντοπίσουμε ακόμα και το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που τον αναγνωρίζει και είναι ο υποδοχέας TLR4», αναφέρει η Clare Bryant, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ένα φάρμακο που κάμπτει την αντίδραση του υποδοχέα TLR4 και διαπίστωσαν ότι αναστέλλει την δράση της πρωτεΐνης που υπάρχει στο τρίχωμα της γάτας, στα ανθρώπινα κύτταρα, εμποδίζοντας έτσι μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Πρόκειται ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατανόηση του πώς το αλλεργιογόνο της γάτας προκαλεί τόσο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφευχθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαίτερα κολλώδες μόριο που υπάρχει σε κάθε κτίριο και μπορεί να μεταφερθεί με τα παπούτσια και τα ρούχα των ανθρώπων. Μπορεί επίσης να βρεθεί στους τοίχους, την οροφή και διάφορα εξαρτήματα του σπιτιού, ακόμα και μερικά χρόνια αφού η γάτα πάψει να κατοικεί εκεί. Επομένως, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για θεραπείες σε άτομα με αλλεργία στη γάτα, τον σκύλο, τα ακάρεα σκόνης κ.λπ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει