Οι πιο συχνές ανησυχίες των ηλικιωμένων για την υγεία

Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να ζήσουν σήμερα περισσότερα χρόνια από ποτέ. Οι στατιστικές λένε πως αν καταφέρουν να φτάσουν τα 65 χρόνια, μπορούν να ζήσουν άλλα 19,2 χρόνια κατά μέσο όρο.

Για τους περισσότερους από αυτούς η μακροζωία περιλαμβάνει την προσεκτική διαχείριση χρόνιων παθήσεων, ώστε να παραμείνουν υγιείς. Το αυτονόητο είναι πως θα πρέπει να είναι δραστήριοι σωματικά και να ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει, όμως, επίσης να κάνουν υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής τους, όπως διακοπή του καπνίσματος και απώλεια βάρους, ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους.

Διαβάστε ποιες είναι οι πιο συχνές ανησυχίες των ηλικιωμένων για την υγεία τους:

1. Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ίσως το πρώτο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα άνω των 65 ετών. Επηρεάζει περίπου το 51% των ατόμων άνω των 65 χρόνων και μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Αν και η αρθρίτιδα μπορεί να σας αποθαρρύνει από το να είστε σωματικά δραστήριοι, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης που, μαζί με άλλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας σας.

2. Καρδιακά νοσήματα

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου των ενηλίκων άνω των 65 χρόνων. Ως μια χρόνια πάθηση, η καρδιακή νόσος επηρεάζει το 37% των ανδρών και το 26% των γυναικών άνω των 65 ετών. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη που αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου ή εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων ο ηλικιωμένος θα πρέπει να τρέφεται σωστά και να ασκεί τακτική σωματική δραστηριότητα.

3. Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων άνω των 65 ετών, με 982 θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα. Το 28% των ανδρών και το 21% των γυναικών άνω των 65 ετών ζουν με τον καρκίνο. Αν διαγνωστούν νωρίς μέσα από προβολές, όπως η μαστογραφία και οι κολονοσκοπήσεις, καθώς και ο έλεγχος του δέρματος, πολλοί τύποι καρκίνου είναι ιάσιμοι. Και αν δεν είστε πάντα σε θέση να αποτρέψετε τον καρκίνο, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής, φροντίζοντας μαζί με τον γιατρό σας τη διατήρηση των συστάσεων και της θεραπείας που σας έχει υποδειχθεί.

4. Αναπνευστικές Παθήσεις

Οι χρόνιες ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σε ετήσια βάση, στοιχίζοντας τη ζωή σε 291 ανθρώπους ανά 100.000 άτομα. Περίπου το 10% των ανδρών και το 13% των γυναικών πάσχουν από άσθμα, και ένα άλλο 10% των ανδρών και 11% των γυναικών πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το να έχει κανείς μια χρόνια αναπνευστική νόσο αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία του, αφού τον καθιστά πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, οι εξετάσεις για την πνευμονική λειτουργία και η λήψη των σωστών φαρμάκων ή ακόμα και η χρήση οξυγόνου όπου απαιτείται, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς τη διατήρηση της υγείας και την ποιότητα ζωής.

5. Νόσος του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ ευθύνεται για περίπου 184 θανάτους ανά 100.000 άτομα άνω των 65 ετών κάθε χρόνο. Μέχρι και 5 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 65 ετών ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά επειδή η διάγνωση είναι δύσκολη, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζουν με αυτή τη χρόνια πάθηση. Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η γνωστική δυσλειτουργία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σε όλο το φάσμα, από τα ζητήματα της ασφάλειας και της αυτο-φροντίδας μέχρι την επιβάρυνση του κόστους της φροντίδας στο σπίτι ή σε μία ειδική πανσιόν.

6. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση μπορεί να συμβάλλει στην όλο και πιο περιορισμένη κίνηση και ενδεχομένως τελικά σε αναπηρία, καθώς το άτομο μπορεί να υποστεί κατάγματα, εξαιτίας της κατάρρευσης των σπονδύλων. Μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων έχουν χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση, γεγονός που τους βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα που θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε κακή υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής.

7. Διαβήτης

Περίπου 24% των ανδρών και 18% των γυναικών ηλικίας άνω των 65, ζουν με διαβήτη που είναι ένας ακόμα σημαντικός κίνδυνος για την υγεία τους. Ο διαβήτης προκαλεί 121 θανάτους ετησίως ανά 100.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών. Ο διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα με απλές εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οσο πιο γρήγορα μάθετε ότι έχετε κίνδυνο για διαβήτη, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας, ώστε να βελτιώσετε τις προοπτικές της μακροζωίας με καλή ποιότητα υγείας.

8. Γρίπη και πνευμονία

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη και η πνευμονία δεν είναι χρόνιες παθήσεις, αυτές οι λοιμώξεις είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επτά αιτίες θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών, με 104 θανάτους ανά 100.000 ενήλικες το χρόνο. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις ασθένειες και είναι λιγότερο σε θέση να τις καταπολεμήσουν. Συνιστάται από την ηλικία των 65 και άνω να κάνουν εμβόλιο γρίπης (και αν το συνιστά ο γιατρός και το εμβόλιο της πνευμονίας) για να προληφθούν οι λοιμώξεις και οι απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές τους.

9. Πτώσεις ή άλλοι τραυματισμοί

Ο αριθμός των φυσικών τραυματισμών από πτώσεις, ατυχήματα και βία είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν, ωστόσο οι στατιστικές δείχνουν πως το 29,1% της προσέλευσης ηλικιωμένων στα έκτακτα περιστατικά αφορούν τραυματισμούς και 13,5% αφορούν ακούσιες πτώσεις. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο κίνδυνος των πτώσεων που απαιτούν επείγουσα φροντίδα, αυξάνονται με την ηλικία. Οι περισσότερες πτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι, όπου οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως πτώσεις σε σκάλες ή στο μπάνιο.

10. Κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα

Ενας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 αντιμετωπίζει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ σε κάποιο σημείο της ζωής του. Το αλκοόλ και ο καπνός βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ουσιών που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας, επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνει ο ηλικιωμένος κι αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στη γενικότερη υγεία του, καθώς και σε αύξηση του κινδύνου που συνδέεται με τις πτώσεις ή με δηλητηριάσεις.

11. Παχυσαρκία

Περίπου το 40% των ενηλίκων 65 έως 74 ετών είναι παχύσαρκοι, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται κάπως μετά την ηλικία των 75 ετών, σε 27,8%. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία των ηλικιωμένων λόγω των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου που είναι χρόνιες παθήσεις με αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι ο ηλικιωμένος δεν είναι πια τόσο πολύ ενεργός σωματικά όσο ήταν στο παρελθόν.

12. Κατάθλιψη

Περίπου το 16% των γυναικών άνω των 65 ετών και το 11% των ανδρών εμφανίζουν κλινική κατάθλιψη, που είναι μια απειλή για την υγεία τους. Η κατάθλιψη είναι συχνότερη όσο οι άνθρωποι γερνούν. Εκτός από τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή που βελτιώνουν τη διάθεση, πιθανές λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ή η μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση, αφού οι στατιστικές δείχνουν πως μόλις το 8%-11% των ηλικιωμένων περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με την οικογένεια και τους φίλους τους.

13. Στοματική Υγεία

Τα υγιή δόντια και ούλα είναι σημαντικά όχι μόνο για ένα όμορφο χαμόγελο ή για να γίνεται εύκολα η διαδικασία της μάσησης αλλά και για τη συνολική υγεία των ηλικιωμένων. Το 25% των γυναικών και το 24% των ανδρών δεν διαθέτουν τα φυσικά τους δόντια. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν το στόμα τείνει να γίνεται πιο ξηρό και οι κοιλότητες στα δόντια είναι πιο δύσκολο να αποφευχθούν, γι’ αυτό η κατάλληλη στοματική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών εξετάσεων, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

14. Φτώχεια

Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι ελαφρώς πιο πιθανό από τους άνδρες να ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας και οι ηλικιωμένοι που έχουν χάσει το ταίρι τους είναι πιο πιθανό να ζουν μόνοι και με λιγότερους πόρους. Η φτώχεια πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις επισκέψεις στο γιατρό, τα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις και άλλες βασικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει