Πλέγμα από νανοΐνες εναλλακτική λύση για αιμοκάθαρση

Ο κύριος ρόλος των νεφρών είναι να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα πριν μετατραπούν σε ούρα. Ομως, η διαδικασία παύει σε όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια κάνοντας τα απόβλητα να συσσωρεύονται στο αίμα τους.

Τώρα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πλέγμα από νανοΐνες που λένε ότι θα μπορούσε να είναι μια φορητή, φθηνότερη εναλλακτική λύση για την αιμοκάθαρση και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Biomaterials Science.

Η αιμοκάθαρση είναι η πιο συχνή θεραπεία για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Περιλαμβάνει τη χρήση μηχανών, είτε στο σπίτι, είτε στο νοσοκομείο και την αποβολή τοξινών που είναι προϊόν αποβλήτων με τη βοήθεια φίλτρου από το αίμα του ασθενούς, σε αντικατάσταση της κανονικής λειτουργίας των νεφρών.

Ομως, η ερευνητική ομάδα από το Διεθνές Κέντρο Νανοαρχιτεκτονικών Υλικών του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών στην Ιαπωνία υποστηρίζει πως επειδή αυτές οι μηχανές απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια και προσεκτική συντήρηση δεν είναι ευρέως διαθέσιμες σε φτωχότερες χώρες.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως στον απόηχο φυσικών καταστροφών, σε κάποιες χώρες, όπως συνέβη στον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στη Φουκουσίμα, πολλοί ασθενείς μπορεί να μείνουν χωρίς θεραπεία μέχρις ότου επαναλειτουργήσουν οι κανονικές  υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Εχοντας αυτό κατά νου, εργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα φθηνότερο τρόπο για την απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα των ασθενών που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πλέγματος από νανοΐνες.

«Συμπαγής και φθηνή εναλλακτική λύση για αιμοκάθαρση»

Για τη δημιουργία τους, οι ερευνητές συνδύασαν πρώτα ένα πρωτεύον πολυμερές καλούπι συμβατό με το αίμα, φτιαγμένο από πολυαιθυλένιο και βινυλική αλκοόλη και μια ποικιλία από ζεόλιθους –αργιλοπυριτικά μέταλλα που αποτελούνται από αλουμίνιο, πυρίτιο και οξυγόνο. Οι ζεόλιθοι έχουν μικροπορώδεις δομές που μπορούν να απορροφήσουν τα απόβλητα από το αίμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ηλεκτροστατική, μία χαμηλού κόστους μέθοδο που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό φορτίο για να τραβήξει ίνες από ένα υγρό και να αναπτύξει ένα πλέγμα.

Μετά τη δοκιμή του πλέγματος για την ικανότητά του να απορροφήσει κρεατινίνη (ένα προϊόν αποβλήτων) από το αίμα, διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη αναλογία πυριτίου και αργιλίου εντός των ζεολίθων. Ανακάλυψαν ότι ο τύπος βήτα-940 HOA του ζεολίθου απορροφά το υψηλότερο ποσό της κρεατινίνης από το αίμα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα οι ερευνητές τόνισαν:

«Οι προτεινόμενες σύνθετες ίνες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως μια νέα προσέγγιση για την απομάκρυνση αζωτούχων προϊόντων αποβλήτων από την κυκλοφορία του αίματος, χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού».

Το πλέγμα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, αλλά οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να γίνει προϊόν καθαρισμού του αίματος τόσο μικρό, ώστε να το φορέσει ο ασθενής στο χέρι του, γεγονός που θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Πιστεύουν δε, ακράδαντα, ότι αυτή η δημιουργία είναι εφικτή και λένε πως θα μπορούσε να είναι μια συμπαγής και φθηνή εναλλακτική λύση για την αιμοκάθαρση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει