Το πλούσιο πρωινό βοηθά τους διαβητικούς

Ενα πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει πρωτεΐνες και λίπη μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα την πείνα τους και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη Μελέτη του Διαβήτη, στη Βαρκελώνη, οι ασθενείς που έτρωγαν μεγάλο πρωινό για τρεις μήνες, έφτασαν στη μείωση του σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα τους, και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν σε θέση να μειώσει το ποσό των φαρμάκων που έπαιρναν για το διαβήτη.

«Οι αλλαγές ήταν δραματικές. Είμαι ενθουσιασμένος με τα ευρήματα. Τώρα θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο Δρ Joel Zonszein, διευθυντής του Κλινικού Κέντρου Διαβήτη στο Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές βάσισαν τη νέα μελέτη σε προγενέστερες που διαπίστωναν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος απ’ αυτούς που παραλείπουν το γεύμα. Οσοι τρώνε πρωινό έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά.

Η μελέτη ασχολήθηκε με 59 διαβητικούς με διαβήτη τύπου 2 που επιλέχθηκαν τυχαία και έπαιρναν είτε μεγάλο είτε μικρό πρωινό.

Το μεγάλο πρωινό περιείχε περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων θερμίδων που θα έπρεπε να παίρνουν οι ασθενείς, ενώ το μικρό πρωινό περιείχε μόνο το 12,5% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής τους. Το μεγάλο πρωινό περιείχε επίσης υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και λίπους.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μετά από 13 εβδομάδες, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν δραματικά σε άτομα που έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό κάθε μέρα. Είδαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους να μειώνονται περίπου τρεις φορές περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν μικρό πρωινό, ενώ η αρτηριακή πίεση σε εκείνους που έπαιρναν μικρό πρωινό ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που έπαιρναν ένα μεγάλο πρωινό κατέληξαν να κάνουν περικοπές στη φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να λάβουν σε καθημερινή βάση. Συγκριτικά, περίπου το 17% της ομάδας που έπαιρνε μικρό πρωινό έπρεπε να αυξήσει τις συνταγές φαρμάκων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν μεγάλο πρωινό, επίσης, ένοιωθαν λιγότερο πεινασμένοι μέσα στην ημέρα.

«Οσο η μελέτη προχωρούσε, διαπιστώσαμε πως το αίσθημα της πείνας αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα που έπαιρνε μικρό πρωινό, ενώ αντίθετα η ομάδα που έπαιρνε πλούσιο πρωινό ένοιωθε κορεσμό. Επιπλέον εκείνοι που έτρωγαν πλούσιο πρωινό, ανέφεραν μειωμένη επιθυμία να φάνε και να ασχοληθούν με τις τροφές γενικότερα, ενώ η ομάδα που έτρωγε πιο “φτωχό” πρωινό είχε αυξημένη ενασχόληση με τις τροφές και μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό, όσο περνούσε η ώρα», λέει η Δρ Hadas Rabinovitz, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που εικάζει πως ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό προκαλεί την καταστολή της γκρελίνης, που είναι γνωστή ως «ορμόνη της πείνας».

«Η πρωτεΐνη στο πρωινό είναι πιθανό να βοήθησε στον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Ξέρουμε πως όταν τρώμε υδατάνθρακες μπορούμε να ανυψώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσα σε 15 λεπτά έως μία ώρα. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μετατραπεί σε γλυκόζη, περίπου ένα χρονικό διάστημα τριών ωρών και δεν μετατρέπεται όλη σε γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη σε ποσοστό 100%, ενώ από την πρωτεΐνη μόνο ένα τμήμα μετατρέπεται σε γλυκόζη», λέει η Vandana Sheth, διαιτολόγος στο Λος Αντζελες και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Από την πλευρά του, ο Zonszein είπε ότι έχει τις ανησυχίες σχετικά με τη μελέτη, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειάς της και του μικρού αριθμού συμμετεχόντων, τόνισε ωστόσο πως τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά και μπορούν να δοκιμαστούν ως νέα στρατηγική για τη διατροφή των διαβητικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει