Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τη μπύρα;

Γιατί θα πρέπει να πάρει το κόκκινο κρασί όλα τα εύσημα για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει στην υγεία; Οι λάτρεις της μπύρας μπορούν να ηρεμήσουν γνωρίζοντας πως και η μπύρα έχει τα δικά της οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Το παλιότερο ποτό στον κόσμο μπορεί να προσφέρει εξίσου υψηλές υπηρεσίες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές κι ας έχει κατηγορηθεί τόσο πολύ από τόσους πολλούς κατά καιρούς.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ μπύρας και υγείας των οστών;

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2010 στην επιθεώρηση Science of Food and Agriculture, εξέτασε 100 εμπορικές μπύρες και διαπίστωσε πως εκείνες που παρασκευάζονται από βύνη κριθαριού και λυκίσκο (σε σχέση με το σιτάρι), αποτελούν πηγή πυριτίου, ένα μέταλλο που βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Αλλά μην βιαστείτε να ανταλλάξετε το… γάλα με τη μπύρα. Οχι ακόμα… Η μελέτη εξέτασε μόνο την περιεκτικότητα της μπύρας σε πυρίτιο και όχι τις επιπτώσεις της στα οστά, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις διατροφικές συστάσεις. Ωστόσο, η έρευνα αυτή βοήθησε στην οικοδόμηση της υπόθεσης ότι η κρύα μπύρα έχει σημαντική συμβολή στην ύπαρξη πυριτίου και προσθέτει ακόμα περισσότερη αξιοπιστία σε προηγούμενες μελέτες που έδειχναν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μπύρας και της υγείας των οστών.

Καρδιαγγειακά οφέλη και μπύρα

Αν και είναι αλήθεια πως η κατανάλωση αλκοόλ σε γενικές γραμμές μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν η μπύρα μπορεί να βοηθήσει εξίσου. Τα νέα λοιπόν είναι καλά. Μια έρευνα του 2003 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν μπύρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, απ’ ό,τι οι άνδρες που έπιναν άλλα είδη αλκοόλ. Πλέον, η έρευνα διαπιστώνει πως οι γυναίκες που πίνουν μία μπύρα την ημέρα, παρουσιάζουν μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με εκείνες που έπιναν κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Τα αντιοξειδωτικά στην μπύρα

Φρούτα, λαχανικά και κόκκινο κρασί έρχονται στο νου όταν σκέφτεται κάποιος τα αντιοξειδωτικά. Κι όμως! Και η μπύρα ανήκει επίσης στην ομάδα των αντιοξειδωτικών! Καναδική έρευνα από το 2004 δείχνει ότι η μπύρα αποτελεί μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, προσφέροντας εξίσου με το κρασί την προστατευτική δράση των πολυφαινολών. Ωστόσο, δεν δείχνουν όλες οι έρευνες πως υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την οξειδωτική δράση της μπύρας, ιδιαίτερα όταν τίθεται θέμα καθημερινών περιορισμών. Για παράδειγμα, η ξανθοχυμόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη μπύρα, έχει αποδειχθεί πως επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, ωστόσο για να αποκτήσει κάποιος τα προστατευτικά αποτελέσματά της θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 17 μπύρες την ημέρα. Προφανώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν συνιστάται, καθώς τόσο μεγάλη ποσότητα μπύρας θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό στον οργανισμό.

Φέρε μια μπύρα!

Προτού ανοίξετε να πιείτε μια μπύρα, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως αν δεν πίνετε μπύρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσετε να την καταναλώνετε μόνο και μόνο για να αποκτήσετε οφέλη για την υγεία σας. Εξάλλου, παραπάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες,  μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Σκεφτείτε τη μπύρα (όπως ακριβώς και το κόκκινο κρασί) ως ένα μικρό τμήμα μιας ήδη υγιεινής διατροφής, που είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες φρούτα και λαχανικά.

Και βέβαια πριν τρέξετε να προμηθευτείτε μια μπύρα για να γιορτάσετε τα καλά νέα, θα πρέπει να έχετε κατά νου και τις θερμίδες που μπορεί κάποιος να πάρει απ’ αυτήν (όπως και από τα ποτά γενικότερα). Η μπύρα μπορεί να προσθέσει πολλές επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα και μάλιστα η  σκούρα μπύρα μπορεί να έχει κάποιες φορές ακόμα και διπλάσιες θερμίδες από την ανοιχτόχρωμη, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε και αυτή την παράμετρο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του βάρους σας. Κανείς δεν θα θέλει, βέβαια, να αποκτήσει την λεγόμενη «μπυροκοιλιά».

Συμπέρασμα

Οι πότες της μπύρας μπορούν να σηκώσουν ψηλά το ποτήρι τους για μια πρόποση, ωστόσο θα πρέπει πάντα να θυμούνται πως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί, θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν αποκλειστικά και μόνο με πρόσχημα την υγεία. Η επιλογή τροφών με θρεπτικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες είναι η καλύτερη στρατηγική για την επίτευξη των διατροφικών στόχων και την υγεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει