Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου

Ενώ τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου ποικίλλουν, υπάρχει ένα που είναι από τα πιο γνωστά και τα πιο κρίσιμα και δεν είναι άλλο από την αναιμία που είναι συνήθως γνωστή ως σιδηροπενική αναιμία.

Οταν ο μυελός των οστών δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει την αιμοσφαιρίνη που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Ετσι, ο μυελός των οστών παράγει λιγότερα και μικρότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από εκείνα ενός υγιούς ατόμου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου προς τα όργανα, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε βλάβη των οργάνων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε θάνατο.

Κοινά συμπτώματα

Εκτός από την σιδηροπενική αναιμία, μερικά άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι η κόπωση, η ζάλη, η μυϊκή αδυναμία, η ευερεθιστότητα, μια χλωμή εμφάνιση και η πίκα, μια διατροφική διαταραχή όπου ο πάσχων ποθεί να φάει μη διατροφικά είδη όπως ο πηλός ή η κιμωλία. Εκτός απ’ αυτά τα συμπτώματα, η αναιμία μπορεί να προκαλέσει επίσης απώλεια μαλλιών, δύσπνοια, τάσεις λιποθυμίας, δυσκοιλιότητα, αίσθημα αυξημένων παλμών της καρδιάς, εμβοές στα αυτιά, οπτικές παραισθήσεις, αίσθημα μουδιάσματος ή καψίματος και, σπάνια, άπνοια ύπνου.

Αιτίες και θεραπεία

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αιμορραγία, από απουσία τροφών που περιέχουν σίδηρο στη διατροφή, από μια δίαιτα, ή από ένα ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει την απορρόφηση του μετάλλου από το σώμα. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν ανεπάρκεια σιδήρου, λόγω του αίματος που χάνεται με την έμμηνο ρύση.

Η αναιμία είναι το τελικό στάδιο της ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά προβληματικά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν ακόμα και νωρίτερα, προτού εμφανιστεί  η αναιμία. Οποιαδήποτε συμπτώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, όπως η σιδηροπενική αναιμία μπορούν να είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορούν και να προληφθούν.

Πολλά συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να προληφθούν με σωστή διατροφή ή με τη χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου, εκτός αν οφείλονται σε δυσαπορρόφηση. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν τα κρέατα όλων των ειδών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια. Οι άνθρωποι που έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία τους ή που σχεδιάζουν αλλαγές στη διατροφή τους, θα πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό τους.

Ο ρόλος του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα ουσιαστικό θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, καθώς και για πολλές άλλες μορφές ζωής. Στους ανθρώπους βοηθά στη ρύθμιση της κυτταρικής αναπνοής, παρέχει την κύρια πηγή ενέργειας για πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο σώμα, ενώ είναι πολύ σημαντικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που παρέχουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει