Ποια είναι τα συμπτώματα βρεφικής δυσκοιλιότητας και πώς αντιμετωπίζονται;

Η κανονική ποσότητα των κινήσεων του εντέρου ενός βρέφους ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία του και με τη διατροφή του. Το μωρό μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα αν έχει σκληρά ή σβολώδη κόπρανα.

Επίσης, μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα αν φαίνεται πως πονάει την ώρα που προσπαθεί να αφοδεύσει ή αφοδεύει λιγότερο συχνά από πριν. Τα βρέφη που δυσκολεύονται να αποβάλλουν τα κόπρανά τους, μπορεί να τεντώνουν την πλάτη τους σαν τόξο, να σφίγγουν τους γλουτούς ή να κλαίνε. Λάβετε υπόψιν πως τα βρέφη έχουν αδύναμους κοιλιακούς, επομένως σφίγγονται συχνά  την ώρα που προσπαθούν να αφοδεύσουν. Ενα μωρό είναι αδύνατο να έχει δυσκοιλιότητα αν έχει μαλακά κόπρανα λίγα λεπτά αφότου αρχίσει να σφίγγεται.

Εάν νομίζετε ότι το μωρό σας είναι δυσκοίλιο, επικοινωνήστε με το γιατρό για συμβουλές.

Η βρεφική δυσκοιλιότητα συχνά ξεκινά όταν το μωρό αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Αν κάποιο μεγαλύτερο μωρό σάς φαίνεται δυσκοίλιο, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές απλές διατροφικές αλλαγές:

Νερό ή χυμός φρούτων. Προσφέρετε στο μωρό σας μία μικρή ημερήσια μερίδα νερού εκτός από τη συνηθισμένη. Εάν το νερό δεν φαίνεται να βοηθά, προσφέρετε στο μωρό σας μια καθημερινή μερίδα χυμού μήλου, δαμάσκηνου ή αχλαδιού εκτός από το συνηθισμένο τάισμα. Ξεκινήστε με 60 έως 120 ml και πειραματιστείτε για να διαπιστώσετε αν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο.

Παιδικές τροφές. Εάν το μωρό σας τρώει στερεές τροφές, δοκιμάστε πολτοποιημένα μπιζέλια ή δαμάσκηνα. Δώστε του κριθάρι δημητριακών αντί για δημητριακά ρυζιού.

Εάν το μωρό σας αγωνίζεται να αποβάλλει τα κόπρανα και έχουν περάσει λίγες μέρες μετά από την τελευταία φορά που τα κατάφερε, θα μπορούσε να βοηθήσει να τοποθετήσετε ένα υπόθετο γλυκερίνης στον πρωκτό του. Τα υπόθετα γλυκερίνης προορίζονται μόνο για περιστασιακή χρήση, ωστόσο, αν η διατροφή αλλάξει δεν είναι αποτελεσματικά. Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά ή κλύσματα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας του βρέφους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βρεφική δυσκοιλιότητα προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση, όπως είναι η νόσος του Hirschsprung, ο υποθυρεοειδισμός ή η κυστική ίνωση. Αν η δυσκοιλιότητα του βρέφους επιμένει παρά τις διατροφικές αλλαγές ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ο εμετός ή αιμορραγία από το ορθό, επικοινωνήστε με το γιατρό του μωρού σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει