Ποια είναι η σχέση διαβήτη και τύφλωσης;

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, ο διαβήτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, γεγονός που σημαίνει πως η κατανόηση της μεταξύ τους σχέσης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών ενός διαβητικού.

Οι επιδράσεις του διαβήτη οδηγούν σε πολλούς τύπους επιζήμιας διαβητικής ασθένειας των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, του γλαυκώματος, του καταρράκτη και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Ο διαβήτης μεταβάλλει την ποιότητα και τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Οταν αυτές οι αλλαγές επηρεάσουν το μάτι, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες, εξουθενωτικές καταστάσεις. Τόσο τα επίπεδα το σακχάρου του αίματος, όσο και η ποσότητα του αίματος που παρέχεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, είναι σημαντικοί παράγοντες για το διαβήτη και την τύφλωση.

Η διαταραχή αυτή καταστρέφει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι ανωμαλίες στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Οταν συμβεί αυτό, τα μικρά τριχοειδή αγγεία γίνονται εύθραυστα και παρατηρείται διαφυγή υγρού. Η διαφυγή υγρού στα μάτια, στην περιοχή της πιο οξείας όρασης, την ωχρά κηλίδα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της οπτικής οξύτητας, με αποτέλεσμα οίδημα της ωχράς κηλίδας, θολή όραση, ακόμα και ανάπτυξη καταρράκτη. Εάν η πίεση του υγρού στο εσωτερικό του οφθαλμού αυξηθεί, το οπτικό νεύρο μπορεί επίσης να υποστεί βλάβες και το γλαύκωμα παίρνει σειρά.

Οταν ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα παραμένει, η αμφιβληστροειδοπάθεια εξελίσσεται σε ένα πιο σοβαρό στάδιο. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία τελικά κλείνουν και η παροχή αίματος στον αμφιβληστροειδή ουσιαστικά σταματά. Μια χαμηλότερη παροχή αίματος αποδυναμώνει περαιτέρω την ικανότητα της όρασης του ματιού.

Κάποια στιγμή νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται, γεγονός που φαίνεται να είναι ένα βήμα προς την ανάκαμψη. Στην πραγματικότητα, όμως, η αμφιβληστροειδοπάθεια έχει τώρα φτάσει στο πιο κρίσιμο στάδιό της. Τα νεότερα αιμοφόρα αγγεία είναι εξαιρετικά αδύναμα και αιμορραγούν εύκολα. Η αιμορραγία μπορεί να αλλάξει μόνιμα την όραση οδηγώντας ατυχώς στην τελική γέφυρα μεταξύ διαβήτη και τύφλωσης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο αμφιβληστροειδής μπορεί ακόμα και να αποκολληθεί μόνος του από τον οφθαλμό.

Η γνώση, ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να αλλάξει τη διαδρομή μεταξύ του διαβήτη και της τύφλωσης. Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί είναι σημαντική, όπως το γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης σε σχέση με εκείνα που έχουν διαβήτη τύπου 2, καθώς και το γεγονός ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται όσοι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη για περισσότερο από μία δεκαετία, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Οι εξετάσεις στα μάτια είναι απαραίτητες για τους διαβητικούς, αλλά πάνω απ’ όλα απαραίτητη είναι η διαχείριση του διαβήτη, ούτως ώστε να διατηρηθεί η γενικότερη καλή υγεία του ασθενούς και κατά συνέπεια η υγεία των ματιών του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει