Ποια ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη

Τα ψάρια γενικά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βοηθούν τον οργανισμό να πάρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες χωρίς παράλληλα να επιβαρύνεται από τα λίπη που περιέχει το κρέας.

Ο τόνος και ο σολομός αναφέρονται συχνά μεταξύ των ψαριών που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, όμως όλα τα ψάρια στο σύνολό τους βοηθούν στο να διατηρήσει κανείς μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Η πρωτεΐνη είναι βεβαίως διαθέσιμη και στα κρέατα, τα αυγά, τα καρύδια και άλλες τροφές, αλλά τα υψηλής πρωτεΐνης ψάρια γενικά συνιστώνται ως μια υγιής εναλλακτική λύση με λιγότερο λίπος αλλά και σωστό εφοδιασμό του οργανισμού με τα απαραίτητα αμινοξέα.

Πολλά είδη ψαριών έχουν χοντρή σάρκα σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μερικά είναι μικρά και περιέχουν λιγότερο λιπαρά κομμάτια, αλλά μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τέτοια ψάρια είναι η ιππόγλωσσα, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο γάδος, μεταξύ άλλων. Ο σολομός και ο τόνος ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες είναι μικρά ψάρια αλλά συνήθως αποτελούν μια ιδιαίτερα ισχυρή προσθήκη πρωτεΐνης στη διατροφή. Η πέστροφα και το γατόψαρο μπορούν επίσης να προσφέρουν πλήθος θρεπτικών ουσιών.

Τα οστρακοειδή μπορούν να περιληφθούν μεταξύ των θαλασσινών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ο αστακός, οι γαρίδες και η καβουρόψιχα μπορούν να προσφέρουν πλούσια υφή και γεύση, παρέχοντας παράλληλα θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λίπη. Τα μύδια μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος ή πιο πλούσια γεύση από ορισμένα οστρακοειδή, αλλά προσφέρουν παρόμοια οφέλη πρωτεΐνης.

Παρόλο που τα ψάρια συνιστώνται από πολλούς γιατρούς και διατροφολόγους για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διατροφής, έρχονται παράλληλα και με συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα μαγειρευτούν. Ένα φρέσκο ή κατεψυγμένο φιλέτο τόνου μπορεί να διαθέτει τη δυναμική να είναι μια υγιής προσθήκη σε μια δίαιτα, αλλά αν μαγειρευτεί με βαριές παχυντικές κρέμες ή τηγανιστεί με άφθονες ποσότητες λαδιού ή βουτύρου τότε αυτομάτως αποκτά υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του μπορεί να καταστούν ελάχιστα αποτελεσματικά συνολικά, εάν μαγειρευτούν με ανθυγιεινά λίπη.

Η προετοιμασία τους με υγιή τρόπο δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ένα απλό μαγείρεμα. Το ψήσιμο στη σχάρα με μια ελαφρά επάλειψη λαδιού στη σχάρα για να μην κολλήσει είναι αυτό που αρκεί. Το ψήσιμο ολόκληρου του ψαριού στο φούρνο θέλει προσοχή να μην καεί εξωτερικά και έχει ακόμα υγρά στο εσωτερικό του.

Κονσέρβες και οστρακοειδή μπορούν να είναι κατάλληλες πηγές για προσθήκη πρωτεϊνών σε μια υγιεινή διατροφή. Τόνος, σολομός, γαρίδες και καβούρι είναι ψάρια που βρίσκει κανείς συχνά σε κονσέρβα και μπορούν να του παρέχουν άφθονη πρωτεΐνη.

Όπως συμβαίνει και με το μαγείρεμα, τα ψάρια σε κονσέρβα μπορεί να είναι λιγότερο υγιεινά αν επιπλέουν μέσα σε λάδια ή παρασκευάζονται με λιπαρή μαγιονέζα.

Αν θέλετε να προσθέσετε ψάρια στη διατροφή σας για καλή υγεία θα πρέπει να επιλέξετε φρέσκα και ελαφρά ψάρια ή ψάρια κονσέρβα σε νερό και όχι σε λάδι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει