Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στη γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα δεν είναι μια ασθένεια αυτή καθ’ αυτή. Είναι περισσότερο μια κατάσταση, είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν μια βακτηριακή λοίμωξη, μια ιική λοίμωξη, μια αυτοάνοση διαταραχή ή πάρα πολύ αλκοόλ. Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία και να εμφανιστεί από το «πουθενά» ή να είναι χρόνια και να «οικοδομείται» με την πάροδο του χρόνου.

Τι να περιμένετε με τη γαστρίτιδα

Γενικά τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης ή μια αίσθηση φουσκώματος. Τα συμπτώματα οξείας γαστρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά ή ναυτία. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε φουσκώσει παρά το γεγονός ότι έχετε φάει λίγο μόλις φαγητό και αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση, τότε ίσως έχετε χρόνια γαστρίτιδα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως, εάν κάνετε εμετό αίμα ή έχετε μαύρα κόπρανα, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει αίμα.

Η θεραπεία εξαρτάται από το γιατί έχετε αναπτύξει γαστρίτιδα. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε γαστρίτιδα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η γαστρίτιδά σας θα πρέπει να υποχωρήσει αμέσως μόλις κόψετε το ποτό. Σε γενικές γραμμές, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα, είτε μέσω συνταγής, είτε μη συνταγογραφούμενα, που σκοπό έχουν να προσβάλλουν το οξύ που παράγεται από το στομάχι σας.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψετε τα προϊόντα με καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, είτε είναι φουλ είτε ντεκαφεΪνέ και ακόμα τη σοκολάτα και το τσάι. Επίσης, χυμούς εσπεριδοειδών, ντομάτες και τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Είναι πιθανό να χρειαστεί να περικόψετε τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά, όπως το σκόρδο, την κανέλα και τα κρεμμύδια. Τα προϊόντα τσίλι μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα.

Θα πρέπει σε γενικές γραμμές να πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν γαστρίτιδα. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν το γάλα και το μπρόκολο, λόγω των αερίων που παράγουν μετά την κατανάλωσή τους.

Μια καλή λύση είναι να κρατήσετε ένα σημειωματάριο παρακολούθησης τροφών για να δείτε ποια είναι τα πιάτα που σας προκαλούν προβλήματα.

Αν και τεχνικά δεν θεωρούνται «τρόφιμα», εν τούτοις θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα, σε περίπτωση που έχετε γαστρίτιδα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη ή κάποια άλλα αναλγητικά που δημιουργούν προβλήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει