Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τη δισκοκήλη

Η σπονδυλική στήλη στηρίζεται και ελέγχεται από ένα δίκτυο μυών που όλοι μαζί εργάζονται για να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση και η αποφυγή τραυματισμών του σώματος.

Αν έχετε δισκοκήλη, υπάρχουν ασκήσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, αλλά θα πρέπει να είναι το σωστό είδος ασκήσεων. Οι ασκήσεις για τη δισκοκήλη στοχεύουν συνήθως τους μύες που υποστηρίζουν την τραυματισμένη περιοχή, ενώ «εργάζονται» και γύρω από τον ίδιο τον τραυματισμό. Περιλαμβάνουν ασκήσεις κοιλιακών, ασκήσεις για ενίσχυση του ισχίου, ασκήσεις για το κάτω μέρος της πλάτης, ασκήσεις για τον ιγνυακό τένοντα, καθώς και ήπια άσκηση για το σύνολο του σώματος, όπως είναι η πεζοπορία και το κολύμπι.

Μόλις πάρετε την έγκριση του γιατρού σας (αυτό θα πρέπει να γίνει απαραιτήτως) υπάρχουν πολλές ασκήσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ωστόσο να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το αν πρέπει να ασκηθείτε ή όχι. Συνήθως μετά την έγκριση του γιατρού ακολουθούν οι οδηγίες ενός φυσικοθεραπευτή σχετικά με το ποιες ασκήσεις είναι οι καλύτερες για τον συγκεκριμένο τραυματισμό. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε κατά την άσκηση μετά από έναν τραυματισμό πως θα πρέπει να προχωρήσετε σιγά σιγά, να «ακούσετε» το σώμα σας και να σταματήσετε άμεσα αν ο πόνος σας επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ασκήσεις κοιλιακών: Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε και πρέπει να είστε είτε καθιστοί, είτε ξαπλωμένοι. Απλά τραβήξτε τους μύες του στομαχιού σας προς τα μέσα και κρατήστε τους έτσι για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε χωρίς να αισθανθείτε άβολα. Πρέπει να βλέπετε να τραβιέται ο ομφαλός σας προς τη σπονδυλική σας στήλη. Αν είστε ξαπλωμένοι στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, ακουμπήστε το κάτω μέρος της πλάτης στο σημείο που βρίσκεστε ξαπλωμένοι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομονώσει τους κοιλιακούς σας με αυτή την άσκηση και δεν χρησιμοποιείτε τη βοήθεια των ποδιών σας. Δουλέψτε τη συγκεκριμένη άσκηση και κάντε μέχρι δέκα επαναλήψεις.

Ασκήσεις για το κάτω μέρος της πλάτης: Ξαπλώστε μπρούμυτα και στηρίξτε το πάνω μέρος του σώματος στους αγκώνες σας, διατηρώντας παράλληλα τη λεκάνη σας στο πάτωμα. Κατ’ αρχήν, απλώς μείνετε σ’ αυτή τη στάση όσο χρονικό διάστημα αισθάνεστε άνετα. Καθώς θα αποκτάτε ευελιξία, μπορείτε να ανεβάσετε τα χέρια σας και να τεντώσετε το πάνω μέρος του σώματός σας προς το ταβάνι. Αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνεται πολύ αργά και προσεκτικά και να τη σταματήσετε άμεσα αν αισθανθείτε οποιονδήποτε πόνο.

Ασκήσεις για το κάτω μέρος της πλάτης με τέντωμα του ισχίου: Ξαπλώστε με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια χαλαρά στα πλευρά σας. Σιγά σιγά αφήστε τα γόνατά σας να πέσουν από τη μία πλευρά και μείνετε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα, προτού επιστρέψετε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Κάντε δέκα επαναλήψεις σε κάθε πλευρά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα «μηνύματα» του σώματός σας και μην τεντώσετε πολύ, μέχρις ότου αποκτήσετε κάποια ευελιξία.

Ασκήσεις ιγνυακού τένοντα: Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα. Σηκώστε το ένα πόδι αργά και βάλτε τα χέρια σας πίσω από το γόνατό σας. Ισιώστε το πόδι σας όσο μπορείτε και τραβήξτε το προσεκτικά προς το στήθος σας. Κρατήστε αυτή τη στάση για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική σας θέση και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Μην πιέζετε πολύ! Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα τέντωμα στο πίσω μέρος του μηρού σας. Εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία, οπουδήποτε αλλού, να διακόψετε αμέσως αυτή την άσκηση μέχρι να νοιώσετε πιο δυνατοί για να την επαναλάβετε.

Ηπια γενική άσκηση: Ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανώς μια γενική άσκηση για όλο το σώμα, εκτός από τις ειδικές ασκήσεις για τη δισκοκήλη. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι δύο ήπιες, ασφαλείς ασκήσεις για να κρατήσετε το σώμα σας ενεργό, χωρίς να επιδεινώνεται η κατάστασή σας. Εάν το υπερβολικό βάρος είναι αυτό που συνέβαλε σ’ αυτή την βλάβη του δίσκου, το περπάτημα και το κολύμπι είναι οι δύο αερόβιες ασκήσεις που καίνε θερμίδες και μπορούν να σας βοηθήσουν παράλληλα με την ανακούφιση από τον πόνο, να μειώσετε το βάρος σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει