Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της αιματέμεσης

Αιματέμεση είναι η αποβολή αίματος μέσω εμετού και μπορεί να είναι τόσο ένδειξη μιας ήπιας ιατρικής κατάστασης, όσο και μιας σοβαρής ασθένειας.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων αιτιών της αιματέμεσης είναι τα αιμορραγικά έλκη, μια γαστρίτιδα, γαστρεντερίτιδα, σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, όγκοι γαστρεντερικού σωλήνα. Μερικές φορές όμως ένα άτομο κάνει αιματέμεση γιατί μπορεί να έχει καταπιεί αίμα μετά από αιμορραγία στη στοματική κοιλότητα, τη μύτη ή το λαιμό.

Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιώσετε από πού προέρχεται το αίμα, αν δηλαδή είναι από το στομάχι ή από το στόμα και όχι από τους αεραγωγούς ή τους πνεύμονες, γεγονός που θα σήμαινε κάποιο εντελώς διαφορετικό πρόβλημα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί ιατρικές συμβουλές και μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο για εξετάσεις, αν η αιτία δεν είναι τόσο προφανής, ώστε να τη διαγνώσει άμεσα ο γιατρός σε συνάρτηση με την γενικότερη εικόνα της κατάστασης της υγείας σας (μπορεί ας πούμε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να έχετε καταπιεί αίμα από μια ρινορραγία).

Κάποιες φορές η αιματέμεση προκαλείται από το γεγονός ότι ένα άτομο έχει κάνει πολύ δυνατό εμετό ή κάνει εμετούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα αιμοφόρα αγγεία του οισοφάγου έχουν σχιστεί. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι κάνουν εμετό με αίμα ως αποτέλεσμα ενός δυνατού βήχα και υποθέτουν ότι αυτό προέρχεται από το στομάχι τους.

Τα αιμορραγικά έλκη συγκαταλέγονται στις πιο κοινές καταστάσεις που προκαλούν αιματέμεση. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει μια οπή, που αναφέρεται ως έλκος, σε μέρος του πεπτικού συστήματός του. Αν η οπή τελικά μεγαλώσει και αρχίσει να καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται αιμορραγικό έλκος. Ομοίως, ένα έλκος μπορεί να αναπτυχθεί τόσο, ώστε να προκαλέσει το σχηματισμό μιας οπής στο έντερο ενός ατόμου. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αιματέμεση.

Οι όγκοι του πεπτικού συστήματος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αιματέμεση. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει έναν όγκο στα τοιχώματα του οισοφάγου του, που μπορεί να προκαλέσει αιματέμεση. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικοί, αλλά μπορεί να είναι και κακοήθεις, δηλαδή καρκινικοί. Ανεξάρτητα από το αν ο όγκος είναι καρκινικός ή όχι, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει στον ασθενή αιματέμεση. Ομοίως, ένα άτομο που έχει καλοήθη ή κακοήθη όγκο στο στομάχι του μπορεί επίσης να κάνει αιματέμεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιματέμεση δεν σχετίζεται με ασθένεια ή πάθηση της πεπτικής οδού. Αντ’ αυτού, μπορεί να συμβεί εξαιτίας μιας κατάστασης τόσο απλής όσο είναι μια ρινορραγία. Οταν ένα άτομο έχει ρινορραγία, κάποιο κομμάτι από το αίμα μπορεί να στάζει κάτω από το λαιμό του και στο στομάχι του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ναυτία που θα φέρει την αιματέμεση. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν αιματέμεση από τον πολύ βήχα και να υποθέσουν ότι αυτός προέρχεται από πεπτικό σωλήνα, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει