Ποιες ήταν οι καλύτερες τάσεις – δίαιτες του 2013;

Το τέλος της χρονιάς πλησιάζει και καθώς παντού γίνονται απολογισμοί, κάθε είδους, είναι ίσως καιρός να δούμε ποια ήταν τα κορυφαία trends στο χώρο της διατροφής για τη χρονιά που παραδίδει σε λίγο καιρό τη σκυτάλη.

Δίαιτα paleo

Oι άνθρωποι των σπηλαίων δεν έτρωγαν πατατάκια, γιατί θα πρέπει να τα τρώμε εμείς; Οι νοσταλγοί των διατροφικών συνηθειών των αρχαίων προγόνων μας γεμίζουν τα πιάτα τους με κρέας, ψάρια, αυγά, καρύδια, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα και μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουν. Τα φαγητά αυτά της δίαιτας paleo είναι ουσιαστικά ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον οργανισμό μας και η μίξη τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μείωση της ακμής, αύξηση της ενέργειας και προώθηση της καλής υγείας. Το μειονέκτημα; Τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και μερικές φορές οι πατάτες δεν ήταν μέρος του κυνηγιού των παλαιολιθικών ανθρώπων. Ετσι, ενώ είναι σωστό να γυρίσουμε την πλάτη στα επεξεργασμένα τρόφιμα, από την άλλη πλευρά οι πρόγονοί μας έχαναν τα θρεπτικά οφέλη από τροφές όπως τα όσπρια, τα φασόλια και το γιαούρτι, που δεν πρέπει να λείπουν από τη δική μας διατροφή. Οπότε ναι, προχωρήστε με τη δίαιτα paleo, αλλά προσθέστε σ’ αυτήν τα όσπρια και το γιαουρτάκι!

Δίαιτα vegan

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους vegan. Οι χορτοφάγοι απορρίπτουν από τη διατροφή τους το κρέας που προέρχεται από σφάγια, οι vegans απορρίπτουν τα πάντα, από τη μπριζόλα και τα αυγά, μέχρι και τα παράγωγα του ζωικού λίπους, το γιαούρτι, το γάλα, ακόμα και το μέλι. Μία διατροφή vegan είναι διατροφή φιλική προς το περιβάλλον και πολλοί άνθρωποι την επιλέγουν για ηθικούς λόγους. Είναι επίσης διατροφή χωρίς χοληστερόλη και πολλά κορεσμένα λίπη, γεγονός που συμβάλλει στο να μην κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι vegans από καρδιακές παθήσεις. Οι υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν, καθιστούν επίσης λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο ή διαβήτη. Ακούγεται καλό έτσι δεν είναι; Ομως, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Ενας vegan τρώει μεν υγιεινά, αλλά έχει εξαλείψει ολοκληρωτικά από τη διατροφή του τις ζωικές τροφές. Επομένως, αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το μοντέλο διατροφής θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη από τα φασόλια, το ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια και τα δημητριακά, ώστε να συμπληρώνετε τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Β12 και D, που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στις φυτικές τροφές.

Πράσινοι χυμοί

«Καθαροί, πράσινοι και άπαχοι» είναι η τάση για τους χυμούς και σίγουρα αποτελούν έναν γευστικό τρόπο για να πάρετε κάποιες βιταμίνες. Ο χυμός από πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και οι λαχανίδες έχει μια ήπια δροσερή γεύση όταν ανακατευτεί με κάποια άλλα συστατικά και ένα μόλις ποτήρι χυμός απ’ αυτά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τεράστια οφέλη, αφού είναι σαν να «πακετάρει» σε μια συσκευασία πολλές μερίδες λαχανικών. Ενσωματώστε τους χυμούς στη διατροφή σας, μαζί με μια χούφτα αμύγδαλα ως σνακ, αλλά μην αφαιρέσετε απ’ αυτήν τις ολόκληρες μερίδες λαχανικών. Επίσης φροντίστε μαζί με τον χυμό πράσινων λαχανικών να τρώτε ένα μήλο ή άλλο φρούτο ώστε να προσλαμβάνετε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης που είναι απαραίτητη και βεβαίως κατάλληλη, αφού θα την καταναλώσετε με «φυσικό» τρόπο, μέσω φρούτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει